Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mniejszy eksport holenderskich owoców i warzyw

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Tuinbouw, freshplaza
  • Data: 12-09-2013, 10:20

W pierwszej połowie bieżącego roku holenderski eksport owoców i warzyw świeżych (z wyłączeniem ziemniaków i cebuli) zmniejszył się o 9 proc. wobec analogicznego okresu pierwszych sześciu miesięcy poprzedniego roku. W sumie w omawianym okresie od stycznia do końca czerwca br. Holendrzy wyeksportowali łącznie 898 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 985 tys. ton w analogicznym czasie 2012 roku - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Tuinbouw, freshplaza.

Największe ilości holenderskich owoców i warzyw trafiło w pierwszej połowie roku na rynek niemiecki - 362,0 tys. ton - to o 5% mniej wobec roku poprzedniego. Następnie około 129,0 tys. ton produktów zaimportowała Wielka Brytania i kolejno 55,0 tys. ton Francja, 49,0 tys. ton Rosja, 41,0 tys. ton Szwecja oraz po ponad 30,0 tys. ton Włochy i Polska.

W pierwszej połowie bieżącego roku największy spadek w wysyłce odnotowały produkty takie jak słodka papryka, jabłka, pieczarki czy sałata lodowa, pory i truskawki. Więcej za to niż przed rokiem wyniósł eksport holenderskich pomidorów, marchwi czy cykorii. Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Tuinbouw, freshplaza

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH