Możliwa mniejsza produkcja cukru na Ukrainie i w Rosji
Ukraińskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że produkcja cukru w 2012 roku zmniejszy się o 6 proc. do 2,2 mln ton. Zmniejszeniu może ulec także produkcja cukru w Rosji - informuje FAMMU/FAPA.
Zdaniem ukraińskiego związku producentów cukru Ukrtsukor redukcja będzie wyższa niż zakłada ministerstwo i wyniesie 14 proc., a produkcja spadnie do 2 mln ton.
W 2011 roku wytworzono na Ukrainie 2,33 mln ton cukru. Konsumpcja wynosi około 1,89 mln ton. Taka produkcja pozwoliła na eksport, który między wrześniem 2011 roku a lipcem 2012 roku wyniósł 117,9 tys. ton. Nadwyżka trafiła przede wszystkim do Kazachstanu (83 tys. ton), a także do Gruzji (8,9 tys. ton), Kirgistanu (5,9 tys. ton), Libanu (4,45 tys. ton), Uzbekistanu (3,987 tys. ton), Turkmenistanu (3,4 tys. ton) i Syrii (2,4 tys. ton).
Tymczasem Rosja informuje, że w 2012 roku zasiewy buraków cukrowych wyniosły 1,14 mln ha i były mniejsze o prawie 12 proc. w ujęciu rocznym. Wstępna prognoza zakładała, że produkcja zmniejszy się z rekordowego pułapu, jaki odnotowano w 2011 r., o 100 tys. ton do 5 mln ton. Susza, jaka nawiedziła ostatnio Rosję, może jednak ten szacunek zrewidować mocno w dół.
Na razie jednak piąty test jakości buraków cukrowych wykazał średnią zawartość cukru w korzeniach na poziomie 14,6 proc., czyli o 1,3 pp. większą niż rok wcześniej. Wyższa była też średnia waga korzeni, która wzrosła o 7 proc. do 414 gram. Test przeprowadzono 11 sierpnia.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!