Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na balkonach i tarasach można uprawiać warzywa

  • Autor: PAP
  • Data: 06-04-2015, 17:42

Na balkonach i tarasach zwykle uprawia się rośliny ozdobne - jednoroczne, byliny i małe krzewy. Warto jednak pomyśleć o zarezerwowaniu przynajmniej jednej donicy na uprawę warzyw, które później będzie można wykorzystać w kuchni - radzi ogrodnik.

W sprzedaży można znaleźć odmiany warzyw, które dobrze poradzą sobie na naszych balkonach. Spełnią na nich podwójną funkcję - dekoracyjną i użytkową.

Jak powiedział PAP projektant ogrodów Wojciech Wardecki, warzywa do uprawy na balkonie należy dobrać pod kątem ilości przestrzeni, którym dysponujemy, a także usytuowania miejsca uprawy względem stron świata. Zasadniczą rolę odgrywa w tym przypadku dostęp światła, bo wpływa ono na szybszy wzrost roślin i wybarwianie się owoców.

Do wyboru mamy nowe odmiany warzyw, które charakteryzują się łatwością uprawy i odpornością na choroby. Mogą to być na przykład pomidory koktajlowe, których owoce mają kształt gruszki i wybarwiają się na żółto. Na balkonach i tarasach można też uprawiać różne odmiany sałat - np. o karbowanych i kolorowych liściach, czy rzodkiewki, które dzięki szybkiemu wzrostowi nadają się do jedzenia po około miesiącu. Wysiać można też rośliny pnące - fasolę, groszek, czy ozdobne dynie.

"Uprawę warzyw na balkonie można rozpocząć w dwojaki sposób - z nasion lub z rozsady. Do wysiewu nasion możemy wykorzystać plastikowe opakowania jajek, małe doniczki i skrzynki, które ustawimy na parapetach okien. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, w sklepie ogrodniczym możemy kupić rozsadę, czyli podrośnięte, młode rośliny. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę, by rozsada miała intensywny, zielony kolor, nieuszkodzone liście i dobrze rozwinięty system korzeniowy. Jeśli jest zbyt wysoka, o długich, cienkich i wiotkich pędach, świadczy o tym, że nie miała odpowiedniej ilości światła. Nasze rośliny muszą być też wolne od chorób i szkodników" - powiedział ogrodnik.

Jak dodał, przed wysadzeniem rozsady - zarówno tej własnej, jak i kupionej - wskazane jest jej hartowanie. Polega to na przyzwyczajeniu młodych roślin do niskich temperatur. W tym celu rozsadę wystawia się na zewnątrz, po czym wnosi ponownie do mieszkania. Aż do nadejścia terminu sadzenia, czynność tę powtarza się każdego dnia, stopniowo wydłużając czas pobytu roślin na zewnątrz.

Podkreślił, że sadzenie warzyw wrażliwych na niskie temperatury, takich jak pomidory, papryka i warzywa dyniowate, najlepiej rozpocząć po 15 maja. To data graniczna, po której nie ma już ryzyka wystąpienia przymrozków, które mogą zaszkodzić roślinie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH