Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na giełdach cukier najtańszy od 4 lat, kakao też traci

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE, ICCO
  • Data: 17-09-2014, 08:37

Pierwsza połowa września przyniosła dalsze spadki notowań cukru na giełdach. Bardzo dużą dynamiką spadku charakteryzował się ostatni tydzień. Cukier surowy w Nowym Jorku potaniał w tym czasie o 7% do 330,1 USD/t, a biały w Londynie też o 7% do 396,6 USD/t - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE, ICCO.

W relacji miesięcznej notowania były niższe o odpowiednio 9 i 8%, a w skali roku odpowiednio o 15 i 20%.

Obecnie notowania cukru surowego są najniższe od 4 lat. Sytuacja w Brazylii jest kluczowa światowych cen. Zbiory trzciny cukrowej i produkcja cukru mają być mniejsze aż o 9% w skali roku w rejonie środkowo-południowym kraju, gdzie zbiera się 90% trzciny. Na razie jednak, ze względu na korzystne warunki pogodowe, tempo kampanii jest lepsze niż przed rokiem. Mniej niż oczekiwano trzciny cukrowej trafia do rafinerii. Powoduje to dużą podaż cukru z Brazylii, której udział w jego światowym eksporcie wynosi 45-50%. Sezon 2013/14 jest też czwartym z rzędu, który charakteryzuje wyższa produkcja niż konsumpcja, co doprowadziło do nagromadzenia wysokich zapasów.

Dlatego też cukier jest tani. Dalsze spadki to też efekt nie tak mocnego popytu, jaki wydawałoby się powinny wygenerować niskie ceny. Na ostatnie silne przeceny cukru na giełdach wpływ miały także sytuacja techniczna rynku i umacniający się dolar. 

Jednak coraz więcej ośrodków analitycznych prognozuje, że w sezonie 2014/15 w skali globu wystąpi deficyt na rynku cukru. To powinno nie tylko zahamować spadki, ale także zaowocować podwyżkami.

Przełom sierpnia i września przyniósł spadki notowań kakao na giełdach. W Nowym Jorku i Londynie ziarno potaniało po 3% do odpowiednio 3049 USD/t i 1966 BGP/t. W relacji rocznej kakao jest jednak droższe o 18%. Po przebiciu najwyższych od trzech lat cen, kakao zaczęło tanieć. Złożyło się na to kilka czynników. Po pierwsze ze względu na długo utrzymujące się wysokie ceny osłabł popyt na ziarno w Europie, głównym rejonie konsumpcji. Po drugie Międzynarodowo Organizacja Kakao (ICCO) zmniejszyła kolejny raz prognozę deficytu na rynku kakao do zaledwie 75 tys. ton wobec 193 tys. ton w sezonie 2012/13.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH