Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Na rynku bakalii sezon świąteczny rusza w listopadzie

Bakalie to nieodłączny element świątecznego stołu. Wraz z rosnącym trendem prozdrowotnym trafiają na polskie stoły również jako zdrowa przekąska. Dla bakalii sezon świąteczny rozpoczyna się już w listopadzie. Wówczas konsumenci zaczynają przygotowywać zapasy, które potrzebne będą do przygotowywania świątecznych potraw - informują eksperci firmy Bakalland.

Na rynku bakalii sezon świąteczny rusza w listopadzie
fot. shutterstock

W tym okresie najczęściej wybierane są opakowania w dużych gramaturach. W świadomości konsumenta, bakalie są również wartościową przekąską, która dodaje im energii  w trakcie świątecznych przygotowań. Suszone owoce i orzechy służą konsumentom nie tylko jako składnik wypieków świątecznych, ale również jako szlachetny dodatek do dań wytrawnych oraz dekoracje deserów.

Przed świętami największą popularnością cieszą się rodzynki, śliwki, morele, daktyle, figi, migdały, orzechy laskowe i włoskie, a także bakalie typowo wypiekowe, jak migdał w płatkach, wiórki kokosowe, mieszanka keksowa czy skórka pomarańczowa. Konsumenci uwielbiają również eksperymentować w kuchni, dlatego coraz częściej rodzynki uzupełniają lub wręcz  zastępują żurawiną, czy miechunką peruwiańską. Nie wyobrażamy sobie świątecznych dań bez tradycyjnych migdałów, maku czy mieszanki keksowej, ale w smakach szukamy również egzotyki i z chęcią sięgamy po przekąski w postaci suszonego w plastrach mango czy ananasa. Ciekawym rozwiązaniem nawiązującym do polskiej tradycji jest suszona wiśnia – soczysta i pełna miąższu - informuje Bakalland.

W okresie przedświątecznym dużą popularnością cieszą się również mieszanki bakaliowe, dzięki swoim szerokim możliwościom zastosowania. Gotowe mieszanki ulubionych przez konsumentów bakalii i orzechów, są wykorzystywane przez nich nie tylko jako przekąska, ale stają się również dodatkiem do sałatek, ciast i dań wytrawnych.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

bakalie 2016 RSS ALERT    /    rynek bakalii 2016 RSS ALERT    /    Bakalland RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.6.254
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.