REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Na rynku bakalii sezon świąteczny rusza w listopadzie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 30-11-2016, 13:30
Na rynku bakalii sezon świąteczny rusza w listopadzie
fot. shutterstock

Bakalie to nieodłączny element świątecznego stołu. Wraz z rosnącym trendem prozdrowotnym trafiają na polskie stoły również jako zdrowa przekąska. Dla bakalii sezon świąteczny rozpoczyna się już w listopadzie. Wówczas konsumenci zaczynają przygotowywać zapasy, które potrzebne będą do przygotowywania świątecznych potraw - informują eksperci firmy Bakalland.

REKLAMA

W tym okresie najczęściej wybierane są opakowania w dużych gramaturach. W świadomości konsumenta, bakalie są również wartościową przekąską, która dodaje im energii  w trakcie świątecznych przygotowań. Suszone owoce i orzechy służą konsumentom nie tylko jako składnik wypieków świątecznych, ale również jako szlachetny dodatek do dań wytrawnych oraz dekoracje deserów.

Przed świętami największą popularnością cieszą się rodzynki, śliwki, morele, daktyle, figi, migdały, orzechy laskowe i włoskie, a także bakalie typowo wypiekowe, jak migdał w płatkach, wiórki kokosowe, mieszanka keksowa czy skórka pomarańczowa. Konsumenci uwielbiają również eksperymentować w kuchni, dlatego coraz częściej rodzynki uzupełniają lub wręcz  zastępują żurawiną, czy miechunką peruwiańską. Nie wyobrażamy sobie świątecznych dań bez tradycyjnych migdałów, maku czy mieszanki keksowej, ale w smakach szukamy również egzotyki i z chęcią sięgamy po przekąski w postaci suszonego w plastrach mango czy ananasa. Ciekawym rozwiązaniem nawiązującym do polskiej tradycji jest suszona wiśnia – soczysta i pełna miąższu - informuje Bakalland.

W okresie przedświątecznym dużą popularnością cieszą się również mieszanki bakaliowe, dzięki swoim szerokim możliwościom zastosowania. Gotowe mieszanki ulubionych przez konsumentów bakalii i orzechów, są wykorzystywane przez nich nie tylko jako przekąska, ale stają się również dodatkiem do sałatek, ciast i dań wytrawnych.  

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 730) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 199)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH