Nadchodzą zmiany na rynku cukru?

Przetwórcy zapowiadają tańsze napoje, dżemy i słodycze. Pod warunkiem uwolnienia rynku cukru. Co roku, jak twierdzą, przepłacają za niego miliony złotych. Czy reforma się powiedzie, okaże się w grudniu - informuje Puls Biznesu.
Obecne warunki działania przemysłu cukrowniczego są wynikiem wprowadzonej w 2006 r. reformy, która zmniejszyła kwoty produkcyjne dla Polski z 2 mln ton do 1,4 mln. Jak podaje Puls Biznesu, zdaniem branży spożywczej nie pokrywa to krajowego zapotrzebowania i drastycznie winduje ceny cukru.
Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych na łamach Pulsu Biznesu zwraca uwagę, że różnica pomiędzy światową a europejską ceną cukru wynosi 300 euro za tonę. Podkreśla, że w efekcie w UE przepłacamy za cukier 5 mld euro rocznie, a w Polsce 500 mln euro.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)