Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nadchodzą znaczące zmiany na rynku cukru

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-09-2017, 13:41
Nadchodzą znaczące zmiany na rynku cukru
fot. shutterstock

Na początku października 2017 roku przestaną obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostaną wyznaczone dla poszczególnych krajów UE kwoty produkcji cukru i izoglukozy. Zniesiona będzie również cena referencyjna cukru, minimalna cena skupu buraków cukrowych oraz opłaty produkcyjne. Niewątpliwie zmiany te dotkną zarówno producentów cukru, jak i producentów buraków cukrowych - informuje Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Wejście w życie nowych regulacji oznacza, że wielkość produkcji cukru w poszczególnych krajach będzie w dużo większym stopniu zależeć od uwarunkowań rynkowych. To one będą decydować o wielkości zapotrzebowania na ten surowiec. Według analiz Komisji Europejskiej, Polska, obok takich krajów jak Francja, Niemcy, Belgia i Holandia, wymieniana jest jako kraj o konkurencyjnych warunkach produkcji buraków cukrowych - zapewnia Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Polska jest trzecim, po Francji i Niemczech, największym producentem buraków cukrowych w Unii Europejskiej. Uprawa buraków cukrowych w Polsce obejmowała 36,6 tys. gospodarstw. Powierzchnia upraw w  2016 roku wyniosła 206 tys. hektarów, co stanowiło 14,5 proc. ogólnej powierzchni upraw w UE. Jednak w porównaniu z 2004 rokiem areał wykorzystany pod uprawę zmniejszył się aż o 31 proc. Warto również zauważyć, że w połowie lat 70. powierzchnia uprawy była ponad dwukrotnie większa niż obecnie i wynosiła  ok. 500 tys. ha. Co więcej,  tuż po II wojnie światowej, w 1947 roku, w Polsce buraki uprawiano na większej powierzchni (209 tys. ha) niż w 2016 roku. Z zebranych buraków w sezonie 2016/17 wyprodukowano w Polsce 2,05 mln ton cukru, co stanowiło 13,3 proc. produkcji cukru w UE. 

Jak informują analitycy BGŻ BNP Paribas nadchodząca liberalizacja rynku cukru skłoniła zarówno producentów w Polsce, jak i w innych krajach Unii, do zwiększenia upraw buraków cukrowych, które po raz pierwszy od pięciu dekad nie będą podlegały żadnym regulacjom. Według szacunków Komisji Europejskiej w 2017 roku powierzchnia ich upraw będzie o 16 proc. większa niż przed rokiem. W Polsce według szacunków Instytutu Ekonomiki i Rolnictwa Gospodarki Żywnościowej, w tym roku areał upraw buraków zwiększył się o 7 proc. do 220 tys. hektarów. 

Według prognoz Komisji Europejskiej w sezonie 2017/2018 w UE produkcja cukru białego wyniesie 20,1 mln ton, tj. o 20 proc. więcej niż w poprzednim sezonie, ale tylko o 3 proc. więcej niż w sezonie 2014/2015. Oznacza to, że produkcja cukru w UE wciąż będzie o 1,8 mln ton mniejsza od jego zużycia. Różnica ta będzie jednak znacznie mniejsza niż w trzech poprzednich sezonach, kiedy wyniosła 3,3 mln ton. 

Przy założeniu podobnego jak w sezonie poprzednim zużycia wewnętrznego cukru w UE, jego bilans będzie zależał od relacji cen cukru białego w UE w stosunku do cen światowych. Według założeń ekspertów Komisji Europejskiej, ze względu na spadek cen cukru w UE i dostosowanie ich do cen światowych, import może znacznie się obniżyć o 49 proc. do 1,5 mln ton. 

W sytuacji dostosowania się unijnych cen cukru do cen światowych, szacuje się, że wolumen eksportu cukru z UE może zwiększyć się nawet dwukrotnie do 2,8 mln ton. Przy takim scenariuszu, na koniec sezonu 2017/2018 poziom zapasów może osiągnąć niski poziom tj. 1 mln ton, czyli nieco mniejszy niż na koniec sezonu 2016/2017. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.