Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Naukowcy: Wysuszone boczniaki źródłem witaminy D

Boczniaki ostrygowate, grzyby rosnące na martwym drewnie, mogą stanowić dobre i tanie źródło witaminy D oraz wspomagać leczenie osób cierpiących na gruźlicę - poinformowali naukowcy z Niemiec podczas dorocznego zjazdu American Society for Nutrition, który odbywa się w dn. 8-11 czerwca w Baltimore.

Naukowcy: Wysuszone boczniaki źródłem witaminy D
fot. shutterstock

"Po raz pierwszy wykazaliśmy, że boczniaki ostrygowate poddane ekspozycji na słońce mogą stanowić potencjalny środek wspomagający leki pierwszego rzutu u pacjentów z gruźlicą. Takie źródło witaminy D jest idealnym rozwiązaniem dla biedniejszych krajów. Boczniaki mogą być pozyskiwane w prosty sposób i są łatwo przyswajane przez organizm. To tania i bezpieczna alternatywa" - mówi Tibebeselassie Seyoum Keflie z Uniwersytetu Hohenheim w Stuttgarcie, autor analizy.

Choć boczniaki ostrygowate same w sobie prawie nie zawierają witaminy D, to pod wpływem promieniowania słonecznego syntezuje ją podobnie, jak ludzka skóra. W badaniach wzięły udział osoby chore na gruźlicę, które przez cztery miesiące oprócz przyjmowania leków spożywały każdego ranka kanapkę z chleba zawierającego 146 mikrogramów witaminy D pozyskanej z boczniaka ostrygowatego, poddanego wcześniej ekspozycji na promienie słoneczne.

Po upływie czterech miesięcy u 95 proc. osób konsumujących chleb z witaminą D stwierdzono najłagodniejszą postać gruźlicy w skali od 1 do 5. W porównaniu z kontrolną grupą, która nie spożywała wzbogaconego chleba, badani mieli znacznie wyższy poziom witaminy D (ponad jedna-trzecia z nich nie miała juz niedoboru). Zaobserwowano u nich także poprawę w zakresie odpowiedzi immunologicznej.

Gruźlica pozostaje jedną z najgroźniejszych chorób w krajach rozwijających się. Każdego roku umiera na nią około 1,6 mln osób. Witamina D aktywuje w organizmie proces prowadzący do zwalczania bakterii będących przyczyną gruźlicy. Poziom witaminy D podwyższa się dzięki ekspozycji na słońce, jednak w okresach, gdy kontakt ze słońcem jest niewielki, należy dostarczać ją w pożywieniu.

"Dzięki akcjom edukacyjnym moglibyśmy nauczyć osoby z obszarów narażonych na gruźlicę, w jaki sposób hodować i nasłoneczniać boczniaki przez krótki czas przed ich przyrządzeniem" - zauważa Keflie.

Obecnie badacze testują różne metody suszenia boczniaków, aby sprawdzić, która z nich prowadzi do największego wzrostu poziomu witaminy D.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

boczniaki RSS ALERT    /    grzyby RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.91.106.223
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.