Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niedobór i emocje rozgrzewają rynek jabłek

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 22-05-2017, 08:58
Niedobór i emocje rozgrzewają rynek jabłek
fot. shutterstock

Polskie sadownictwo jest na dużym zakręcie. - To będzie największa katastrofa, zdaniem jednych, od 30 albo nawet 50 lat. Zdaniem innych, na razie to gra. I nie warto robić zapasów - informuje Puls Biznesu.

Polscy sadownicy, po wprowadzeniu rosyjskiego embarga borykający się z nadmiarem jabłek, byliby w tym roku bardzo mile widziani na wielu zachodnich rynkach. Sęk w tym, że mrozy zniszczyły część kwiatostanu. Jak mocno? Nikt nie wie. Bart Lieseborghs z Belgian Lievefruit, który specjalizuje się w doradztwie technologicznym dla sadowników, mówi na łamach portalu Freshplaza.com o stratach na polskim rynku sięgających nawet 75 proc. potencjalnych zbiorów. Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP przyznaje, że straty są ogromne, trudno jednak oszacować ich wysokość. Jedni mówią, że w sadach coś się zregenerowało, inni, że jabłek nie będzie. 

Michał Lachowicz, jeden ze współtworzących konsorcjum producentów Appolonia dodaje, że z przymrozkami zmagali się m.in. Niemcy, po raz pierwszy więc będziemy walczyli w UE nie z nadmiarem, lecz niedoborem jabłek. Jego zdaniem rynek już oszalał. Przez ostatnie dwa tygodnie cena kilograma jabłek rosła o 10 groszy dziennie. To niespotykany wzrost. Wcześniej, gdy urosła o 10 groszy w skali tygodnia, ocenialiśmy to jako znaczący wzrost cen.

Na obecny skok cen już zareagowały sieci handlowe w Czechach — zamiast zamawiać w Polsce, przerzuciły się na jabłka holenderskie i włoskie, bo ich cena jest równa polskim bądź niższa od niej. Bart Lieseborghs przyznaje na portalu Freshplaza.com, że doradza swoim klientom, by nie wyprzedawali zapasów z zeszłego sezonu, jeśli tylko owoce są odpowiedniej jakości. Jego zdaniem, można je przechowywać do końca tego roku — dzięki obecnym technologiom w odpowiednich warunkach jabłka przetrwają nawet 18 miesięcy.

Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, zapewnia, że sytuacja w Europie jest poważna i trzeba ją monitorować. Czytamy o problemach nie tylko w sadach, ale także winnicach, co podnosi temperaturę dyskusji. Naukowcy i eksperci podkreślają, że na razie nie można jednoznacznie ocenić skali zniszczeń. Część osób związanych z branżą sadowniczą twierdzi, że straty są ogromne, ale przecież wystarczy 5 proc. kwiatów, by drzewo dało przyzwoity plon. Wraz ze zmieniającą się sytuacją sadowników zmienia się też sytuacja przemysłu przetwórczego. Połowa naszej produkcji to owoce nie deserowe, lecz przerabiane na koncentrat, który trafia do soków, sosów czy keczupów. Piotr Podoba, szef Doehlera w Polsce, mówi, że zapasy koncentratu są małe, ale do informacji o potencjalnych stratach podchodzi spokojnie.

Więcej czytaj w Pulsie Biznesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 226) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH