REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Niemieckie szparagi i włoskie czereśnie, chińskie brzoskiwinie i oliwa z Hiszpanii na unijnej liście produktów chronionych

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 23-12-2012, 13:16

W dniu 26 października br. Komisja Europejska wpisała na unijną listę produktów o chronionych nazwach 2 nowe produkty pochodzące z krajów wspólnotowych - rozporządzenie nr 1031/2012 dotyczące "Abensberger Spargel/Abensberger Qualitätsspargel" czyli niemieckich szparagów (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz rozporządzenie 1032/2012 dotyczące "Ciliegia di Vignola" - włoskiej czereśni (Chronione Oznaczenie Geograficzne) - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

W przypadku szparagów białe lub fioletowe "Abensberger Spargel" nie mogą przekraczać długości 22 cm; a jeżeli są zielone - maksymalna długość wynosi 27 cm. Z opisu działalności gospodarczej zakonu Karmelitów, wynika, że szparagi uprawiano w regionie Abensberg prawdopodobnie już w 1730 roku.

Obszar produkcji "Ciliegia di Vignola" obejmuje gminy prowincji Modena i Bolonia. Wielkość osiągana przez wyselekcjonowane czereśnie "Ciliegia di Vignola" przekracza wielkość określoną w normach handlowych i wynosi często ponad 28 mm.

Ponadto w tym samym dniu ukazało się rozporządzenie nr 1041/2012 wpisujące na unijną listę produktów chronionych chińską brzoskwinię "PINGGU DA TAO" - wpisu dokonano na podstawie umowy o wzajemnej unijno - chińskiej ochronie produktów. Brzoskwinia ta znana jest jako jadalny, soczysty owoc rosnący na niskich wzgórzach i zboczach gór Yan Shan w dzielnicy Pinggu należącej do Pekinu. Uprawa brzoskwiń w Pinggu ma długą historię, a zapiski sięgają czasów panowania dynastii Ming.

Kolejnym, czwartym już produktem była Aceituna Aloreña de Málaga (Chroniona Nazwa Pochodzenia) z Hiszpanii - rozporządzenie nr 1068/2012 z dnia 30 października. Jest to oliwka stołowa z przyprawami w zalewie solnej i przyprawianych tymiankiem, koprem włoskim, czosnkiem i papryką. Oliwki „Aceituna Aloreña de Málaga", przyrządzane na trzy sposoby: świeże zielone (verdes frescas), tradycyjne (tradicionales) oraz marynowane (curadas). Obszar produkcji znajduje się na południowym wschodzie prowincji Malaga i obejmuje ogółem 19 gmin.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH