Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niewielki wzrost produkcji warzyw gruntowych, zdecydowanie większa produkcja owoców z drzew

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 02-08-2011, 10:12
Niewielki wzrost produkcji warzyw gruntowych, zdecydowanie większa produkcja owoców z drzew

Według opublikowanego przez Główny Urząd Statystyczny „Wstępnego szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2011 r." (26 VII 2011 r.) opartego na stanie upraw do pierwszej dekady lipca, tegoroczne zbiory warzyw gruntowych w kraju wyniosą 4,3 mln t, czyli będą nieznacznie większe niż oszacowane przez GUS w 2010 roku - informują analitycy BGŻ.

Zbiory warzyw będą o 8,1% niższe od średniej w latach 2005-2009. Wcześniejsze prognozy IERiGŻ-PIB mówiły o zbiorach na poziomie około 4,8 mln t. GUS przewiduje nieznaczny wzrost produkcji wszystkich gatunków warzyw gruntowych. W największym stopniu może wzrosnąć jednak produkcja cebuli, której zebrane ma być ok. 600 tys. t, wobec 583 tys. t w roku poprzednim.

Niska produkcja warzyw może spowodować, że ich ceny tak jak w poprzednim sezonie mogą być stosunkowo wysokie. W kierunku wzrostów będzie oddziaływał również duży popyt ze strony sektora przetwórczego.

Ostateczny poziom zbiorów w tym roku GUS uzależnia jednak od przebiegu warunków pogodowych w najbliższym okresie. Nie wiadomo również jak wyglądać będzie jakość zebranych warzyw, gdyż deszczowa pogoda sprzyja rozwojowi chorób grzybowych.

W większym stopniu wzrośnie natomiast produkcja owoców z drzew. Według GUS ma ukształtować się ona na poziomie 2,8 mln t, czyli o 27% wyższym niż w roku ubiegłym. Główną przyczyną wzrostu mają być większe zbiory jabłek, które według „Szacunku" wyniosą blisko 2,4 mln t - o ok. 28% więcej w porównaniu do roku poprzedniego. Zbiory wiśni mają wzrosnąć natomiast o ok. 26% do poziomu 180 tys. t. Wcześniej mówiło się, że produkcja wiśni ma być niska, nawet na poziomie porównywalnym do 2010 roku.

Według GUS w tym roku wyższe będą również zbiory gruszek (o 9% w porównaniu do roku poprzedniego), czereśni (o 14%) oraz śliwek ( o 4%).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH