Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niska podaż koncentratu jabłkowego na rynku Unii Europejskiej przyczyną wysokich cen

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 08-03-2011, 09:50
Niska podaż koncentratu jabłkowego na rynku Unii Europejskiej przyczyną wysokich cen
Ceny zagęszczonego soku jabłkowego utrzymują się na wysokim poziomie

Ceny zagęszczonego soku jabłkowego na rynku europejskim utrzymują się na wyrównanym, aczkolwiek wysokim poziomie. Na giełdzie w Rotterdamie cena za tonę koncentratu jabłkowego wynosi 1800 EUR. Jest to ponad 2-krotnie więcej niż rok wcześniej - informują analitycy BGŻ.

Wysokie ceny koncentratu są rezultatem jego mniejszej podaży na rynku Wspólnotowym, co wynika ze znacznie mniejszych zbiorów jabłek w Unii Europejskiej, a co za tym idzie, również mniejszej produkcji zagęszczonego soku zwłaszcza w Polsce, która jest największym jego producentem spośród krajów UE-27.

Mniejsza podaż koncentratu wynika także z mniejszej produkcji w Chinach i w związku z tym mniejszego importu z tego kraju. Podaż koncentratu w krajach Unii uzupełniana jest w pewnym stopniu poprzez zwiększenie importu z Turcji, a także między innymi z Ukrainy i Mołdawii.

Zmniejszenie produkcji koncentratu jest głównym czynnikiem spadku jego podaży. Zapasy koncentratu jabłkowego w krajach Unii Europejskiej były bowiem wyższe niż przed rokiem. Według danych Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) we wrześniu 2010 roku w krajach Unii Europejskiej wynosiły one 120 tys. t, wobec 100 tys. t we wrześniu 2009 roku.

Wysokie ceny powodują jednak, że spada zapotrzebowanie na zagęszczony sok jabłkowy na rynku, między innymi ze względu na spadek konsumpcji soków na rzecz napojów. Według KUPS popyt na koncentrat jabłkowy w krajach Unii Europejskiej w 2010 roku wyniósł 630 tys. t i był niższy o 3% w porównaniu do roku poprzedniego.

Unia ocenia, że przy obecnym stanie zapasów i poziomie podaży zapasy we wrześniu 2011 roku w krajach Wspólnoty mogą wynieść zaledwie 10 tys. t. Przy takim poziomie ceny skupu jabłek do produkcji koncentratu, przynajmniej na początku sezonu będą prawdopodobnie stosunkowo wysokie. Wszystko zależeć jednak będzie od wielkości zbiorów jabłek w Polsce i innych krajach, między innymi w Chinach.

Wysokie ceny koncentratu pozwalają przetwórcom na oferowanie wyższych cen producentom jabłek. W Polsce według danych Ministerstwa Rolnictwa, cena skupu jabłek do przemysłu na przełomie lutego i marca wynosiła 0,60 PLN/kg, i była o ponad 3-krotnie wyższa niż rok wcześniej.

Na wysokim poziomie również utrzymują się ceny skupu jabłek deserowych. Obecnie za kilogram jabłek sadownicy mogą otrzymać około 2 PLN. Jest to również wpływ mniejszej podaży jabłek. Według danych opublikowanych przez WAPA poziom zapasów jabłek w krajach Unii Europejskiej na dzień 1 lutego bieżącego roku wyniósł blisko 2,8 mln t i był niższy o 6,6% niż rok, a także o 3,3% niższy niż dwa lata wcześniej. Poziom zapasów w Polsce został oszacowany natomiast na 370 tys. t wobec 460 tys. t w analogicznym okresie 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH