REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Niski poziom opłacalności produkcji warzyw szklarniowych w Holandii w 2009

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 16-03-2010, 12:39

Landbouw Economisch Instituut (LEI) podaje, że w 2009 roku opłacalność produkcji warzyw szklarniowych w Holandii obniżyła się o 15 punktów procentowych w relacji rocznej. Na każde zainwestowane 100 euro, uzyskano zwrot w wysokości zaledwie 76 euro, co oznacza najgorszy wynik w historii, od kiedy zaczęto prowadzić statystyki - informują analitycy BGŻ.

REKLAMA

Spadek opłacalności produkcji wynikał zarówno z niższych cen uzyskiwanych przez producentów, jak i wzrostu kosztów produkcji. Mimo że na początku 2009 roku ceny warzyw szklarniowych były relatywnie wysokie, ostatecznie, tj. w relacji rocznej ceny papryki obniżyły się średnio o 35%, pomidorów o 20-25%, zaś ogórków, podobnie jak bakłażanów, o 10-15%.

O spadku cen warzyw zadecydowały m.in. kryzys gospodarczy, niekorzystne relacje kursowe (umocnienie euro m.in. wobec funta, rubla i złotego) i wzrost produkcji warzyw szklarniowych. LEI podaje, że w 2009 roku zbiory pomidorów szklarniowych były wyższe o 5-6% r/r i osiągnęły poziom 766-773 tys. t. W przypadku papryki i ogórków odnotowano wzrost zbiorów o 2-3% r/r.

Jeżeli chodzi o koszty produkcji warzyw szklarniowych, szacuje się, w ub.r. wzrosły one niewiele, bo przeciętnie o 1% w stosunku do 2008 roku. Mimo niższych cen gazu, wielu producentów stanęło przed koniecznością zapłaty wyższych stawek ze względu na długoterminowe umowy z dostawcami. Relatywnie korzystne warunki pogodowe zadecydowały jednak o mniejszych zakupach tego paliwa w odniesieniu do 2008 roku. Podkreślenia wymaga fakt, że niższe ceny energii wpłynęły na spadek przychodów uzyskiwanych z jej sprzedaży (producenci warzyw szklarniowych w Holandii sprzedają energię jako produkt uboczny powstający przy produkcji ciepła).

Z szacunków LEI wynika, że koszty pracy w ub.r. zmniejszyły się o ok. 1,0% r/r, pomimo wzrostu wynagrodzeń o 1,5% r/r. Stało się tak dzięki działaniom podjętym w celu ograniczenia wysokich kosztów nadgodzin.

W holenderskim sektorze warzyw szklarniowych postępuje konsolidacja; zmniejsza się liczba podmiotów zajmujących się produkcją, natomiast wzrasta areał upraw przypadający na producenta. Według wstępnych danych Dutch Central Statistics Office, w 2009 roku w sektorze działało 1460 producentów, tj. o 6,8% mniej niż w 2008 roku. Prowadzili oni uprawę na łącznej powierzchni 4380 ha (za Fruit and Vegetable Markets).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH