Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

NIZP nt. niebezpieczeństwa wystąpienia ogniska zakażeń bakterią E.coli

  • Autor: IAR
  • Data: 31-05-2011, 13:38

W Polsce nie ma bezpośredniego niebezpieczeństwa wystąpienia ogniska zakażeń bakterią E.coli - ocenia Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego- Państwowego Zakładu Higieny Instytut otrzymał już próbkę szczepu bakterii pobraną od pacjentki ze Szczecina, która przyjechała z Niemiec i która jest leczona w szczecińskim szpitalu. Wstępne wyniki dziś podjętych badań powinny być znane jutro.

Zdaniem profesora Andrzeja Zielińskiego Krajowego Konsultanta do spraw Epidemiologii, nie ma powodów do przypuszczeń, że epidemia może dać znać o sobie w Polsce. "U nas nie było przypadków rodzimych, nie ma żadnych podstaw, żeby przypuszczać, że te bakterie rodzime w tej chwili u nas występują u bydła lub w postaci zanieczyszczeń na warzywach. Musimy zachowywać ostrożność i czystość w przekonaniu, że jest bardzo wiele czynników wirusowych i bakteryjnych , które wymagają od nas higieny żywności" - powiedział profesor Informacyjnej Agencji Radiowej.

Profesor Andrzej Zieliński podkreśla, że najważniejsze jest przestrzeganie podstawowych zasad, tych stosowanych codziennie. "Wymagane jest zarówno mycie rąk jak i oddzielanie pokarmów gotowanych od świeżych, bo gotowane też mogą zostać skażone. Ważan jest przetrzymywanie w pudełkach, żeby z jednej półki nie kapało na drugą, mycie nie tylko warzyw , ale również narzędzi, którymi je kroimy. Konieczne jest zachowanie pełnej czystości w kuchni, i nie można po przyjściu do domu nie umyć rąk".

Zdaniem profesora w warzywa i owoce, najlepiej krajowe, należy zaopatrywać się w miejscach sprawdzonych. Wszystkie szczepy bakterii E.coli izolowane na terenie Polski w wyniku przebadania osób podejrzanych o zakażenie, mają być kierowane do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego -Pańswowego Zakładu Higieny. Uzasadnia to charakter placówki- wyjaśnia kierownik Pracowni Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń Przewodu Pokarmowego dr Jolanta Szych ."Poniewaz my jesteśmy przygotowani do tego, żeby te szczepy zidentyfikować na poziomie molekularnym, czyli na poziomie DNA tych bakterii, określić czy to są te same, które zostały wyhodowane po pobraniu próbek od osób chorych w Niemczech" .

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH