Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niższe prognozy produkcji cytrusów w UE w sezonie 2015/16

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst. FAS/USDA Gain Report
  • Data: 22-01-2016, 13:39

- Pprodukcja cytrusów w UE w sezonie 2015/16 (od października do września) obniży się o 6,7 proc. do 10,4 mln ton - wynika z prognoz zagranicznych służb rolnych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (FAS/USDA), na które powołuje się FAMMU/FAPA.

Główną przyczyną są spodziewane niższe o 19 proc. zbiory w Hiszpanii, ze względu na suszę wiosną 2015 r., która wpłynęła negatywnie na kwitnienie i owocowanie drzew. W największych hiszpańskich regionach produkcji cytrusów – Walencji, Andaluzji i Murcji, zbiory będą odpowiednio o 22 proc., 11 proc. i 23 proc. niższe w skali roku.

Jednak pomimo 16-proc. spadku w Hiszpanii unijna produkcja pomarańczy w sezonie 2015/16 ma wzrosnąć o 2,5 proc. do 6,1 mln ton, dzięki wyższym spodziewanym zbiorom we Włoszech, Grecji i Portugalii. Znacznie obniżą się natomiast w tym sezonie zbiory mandarynek, cytryn i grejpfrutów w UE ze względu na gorsze wyniki produkcji w Hiszpanii. Kraj ten jest największym unijnym producentem i eksporterem cytrusów.

W bieżącym sezonie spożycie wewnętrzne cytrusów w UE zmaleje o 5 proc. do 11,9 mln ton, w tym owoców świeżych o 4 proc. do 9,9 mln ton i tych kierowanych do przetwórstwa o 9 proc. do ok. 1 mln ton. Największy spadek konsumpcji będzie dotyczył cytryn i mandarynek, wzrośnie natomiast nieznacznie spożycie pomarańczy.

UE jest importerem netto cytrusów. W sezonie 2015/16 Wspólnota sprowadzi z krajów trzecich prawdopodobnie ok. 2,2 mln ton tych owoców – o 6,4 proc. więcej niż w sezonie poprzednim, zmaleją jedynie znacznie dostawy pomarańczy. Głównymi dostawcami cytrusów na unijny rynek są następujące kraje: RPA, Egipt, Turcja, Maroko i Argentyna. W ubiegłym sezonie 2014/15 unijny eksport cytrusów obniżył się o 13 proc. do 705 tys. ton, wzrosły jedynie o 5 proc. wysyłki cytryn. Głównym powodem spadku wywozu było rosyjskie embargo importowe, wprowadzone w sierpniu 2014 r.

W sezonie 2015/16 łączna sprzedaż cytrusów z UE na rynki krajów trzecich będzie utrzymywała się na ubiegłorocznym poziomie, wzrosnąć ma wywóz pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek, a zmaleć eksport cytryn. Największymi odbiorcami cytrusów z UE są obecnie Szwajcaria, Białoruś, Serbia, Norwegia i Ukraina. Dla zrekompensowania utraty rynku rosyjskiego, UE reorientuje swój eksport na nowe rynki zbytu do takich krajów jak: Kanada, Brazylia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Chiny i Hongkong.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH