REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Niższe prognozy produkcji cytrusów w UE w sezonie 2015/16

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst. FAS/USDA Gain Report
  • Data: 22-01-2016, 13:39

- Pprodukcja cytrusów w UE w sezonie 2015/16 (od października do września) obniży się o 6,7 proc. do 10,4 mln ton - wynika z prognoz zagranicznych służb rolnych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (FAS/USDA), na które powołuje się FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Główną przyczyną są spodziewane niższe o 19 proc. zbiory w Hiszpanii, ze względu na suszę wiosną 2015 r., która wpłynęła negatywnie na kwitnienie i owocowanie drzew. W największych hiszpańskich regionach produkcji cytrusów – Walencji, Andaluzji i Murcji, zbiory będą odpowiednio o 22 proc., 11 proc. i 23 proc. niższe w skali roku.

Jednak pomimo 16-proc. spadku w Hiszpanii unijna produkcja pomarańczy w sezonie 2015/16 ma wzrosnąć o 2,5 proc. do 6,1 mln ton, dzięki wyższym spodziewanym zbiorom we Włoszech, Grecji i Portugalii. Znacznie obniżą się natomiast w tym sezonie zbiory mandarynek, cytryn i grejpfrutów w UE ze względu na gorsze wyniki produkcji w Hiszpanii. Kraj ten jest największym unijnym producentem i eksporterem cytrusów.

W bieżącym sezonie spożycie wewnętrzne cytrusów w UE zmaleje o 5 proc. do 11,9 mln ton, w tym owoców świeżych o 4 proc. do 9,9 mln ton i tych kierowanych do przetwórstwa o 9 proc. do ok. 1 mln ton. Największy spadek konsumpcji będzie dotyczył cytryn i mandarynek, wzrośnie natomiast nieznacznie spożycie pomarańczy.

UE jest importerem netto cytrusów. W sezonie 2015/16 Wspólnota sprowadzi z krajów trzecich prawdopodobnie ok. 2,2 mln ton tych owoców – o 6,4 proc. więcej niż w sezonie poprzednim, zmaleją jedynie znacznie dostawy pomarańczy. Głównymi dostawcami cytrusów na unijny rynek są następujące kraje: RPA, Egipt, Turcja, Maroko i Argentyna. W ubiegłym sezonie 2014/15 unijny eksport cytrusów obniżył się o 13 proc. do 705 tys. ton, wzrosły jedynie o 5 proc. wysyłki cytryn. Głównym powodem spadku wywozu było rosyjskie embargo importowe, wprowadzone w sierpniu 2014 r.

W sezonie 2015/16 łączna sprzedaż cytrusów z UE na rynki krajów trzecich będzie utrzymywała się na ubiegłorocznym poziomie, wzrosnąć ma wywóz pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek, a zmaleć eksport cytryn. Największymi odbiorcami cytrusów z UE są obecnie Szwajcaria, Białoruś, Serbia, Norwegia i Ukraina. Dla zrekompensowania utraty rynku rosyjskiego, UE reorientuje swój eksport na nowe rynki zbytu do takich krajów jak: Kanada, Brazylia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Chiny i Hongkong.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (27 480) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 754 911)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH