Notownia cukru znów poszły w górę
Przełom września i października przyniósł dalsze podwyżki notowań cukru. W Londynie cukier biały kosztował 492,2 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy 408,1 USD/t (najwięcej od ponad pół roku) - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.
W ciągu ostatniego tygodnia notowania cukru rafinowanego były stabilne (+0,3%), a surowego wzrosły 2%, a jeśli wziąć pod uwagę zmianę kontraktu, to podwyżka wyniosła 5%. W ujęciu miesięcznym zwiększyły się zaś odpowiednio o 3 i 13%, a w relacji rocznej były jednak niższe o odpowiednio 17 i 14%. Ostatnie podwyżki notowań cukru surowego to przede wszystkim efekt najwyższej od 24 lat realizacji październikowego kontraktu.
Kontrakt został zrealizowany na 1,49 miliona ton (czyli 29,344 tys. lotów). Całość wolumenu przypadła w udziale firmie Louis Dreyfus. Cukier pochodził z Brazylii (92% wolumenu albo prawie 1,37 mln ton), Argentyny (68,9 tys. ton), Kostaryki (20 tys. ton), Salwadoru (17,7 tys. ton) i Nikaragui (15,3 tys. ton). Co ciekawe, dwa tygodnie wcześniej wygasł kontrakt na cukier biały w Londynie i całość wolumenu (313,15 tys. ton) zrealizowała także ta sama firma.
Wolumen realizacji październikowego kontraktu w Nowym Jorku zaskoczył rynek. Średnia realizacja ostatnich pięciu październikowych kontraktów wyniosła 453 tys. ton, czyli było ponad trzykrotnie niższa. Część brokerów powątpiewa, czy firma znajdzie nabywców dla takiej ilości cukru w sytuacji, kiedy na rynku od 4 sezonów jest nadpodaż. Inni zastanawiają się, na ile brazylijskie prognozy produkcji cukru zostaną zrewidowane w dół (skutek deszczy) - w tym kontekście ruch Louis Dreyfus antycypowałby potencjalne niedobory.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!