Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowalijki droższe o co najmniej 10 proc. niż przed rokiem

  • Autor: PAP
  • Data: 26-06-2010, 09:18
Nowalijki droższe o co najmniej 10 proc. niż przed rokiem

Młode warzywa są w tym roku droższe o co najmniej 10 proc. w stosunku do cen z ub.r. Jest ich mniej z powodu niesprzyjającej pogody - chłodów i opadów - poinformowała PAP dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej.

Warzywa młode (tzw. nowalijki) są droższe od 10 nawet do kilkudziesięciu procent - wynika z informacji otrzymanych ze spółdzielni ogrodniczych, w których zaopatrują się m.in. hurtownicy. Np. młoda pietruszka kosztuje dwa razy tyle co w czerwcu ub.r. Dwukrotnie droższa jest też kapusta. Więcej o 20-30 proc. trzeba zapłacić za selery, rzodkiewkę, sałatę, fasolkę szparagową czy pomidory spod osłon - powiedziała Nosecka.

Ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera poinformował, że droższe niż w czerwcu 2009 roku są ziemniaki - kilogram kosztuje 1,3-1,8 zł, a rok temu 0,35-045 groszy. Nie zmieniła się cena ogórków (za kilogram trzeba zapłacić 1,2-1,8 zł), cebuli (2,0-2,5 zł za kilo) czy młodej marchewki (1,5-1,85 za kilogram). Pomidory kosztują mniej więcej tyle samo co rok temu, czyli 3-4 zł.

Jak zaznaczył Kmera, na podwarszawskim rynku nie ma już importowanych ogórków i pomidorów; z zagranicy sprowadzana jest tylko papryka, która kosztuje 7-9 zł/kg. Najdroższa jest pomarańczowa i żółta.

Według Kmery, dużym zainteresowaniem cieszą się warzywa sezonowe - fasolka szparagowa (10-12 zł/kg), brokuły (2-2,5 zł szt.), młode warzywa w pęczkach oraz "zielenina" - natka pietruszki, szczypiorek, koperek, szpinak, szczaw.

IERiGŻ szacuje, że w tym roku zbiory warzyw mogą być o 7-8 proc. niższe niż w ubiegłym roku. Mniej będzie np. warzyw strączkowych - fasolki szparagowej, bobu czy groszku.

W opinii dr Ewy Rosiak z Instytutu, spożycie warzyw w Polsce jest stabilne. Rocznie zjadamy ok. 115 kg, nie licząc ziemniaków. Głównie jemy pomidory, ogórki, marchew, kapustę i cebulę. Od kilku lat spada natomiast konsumpcja ziemniaków nieprzetworzonych. Rocznie statystyczny Polak zjada ok. 100 kg tych warzyw. W 2005 r. było to 126 kg.

Rosiak zwróciła uwagę na to, że coraz częściej sięgamy po rzadsze w naszym kraju warzywa - np. bakłażany, cukinię, brokuły czy różne gatunki sałat czy ziół. Na to pozwolić sobie mogą jednak osoby bardziej zamożne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 753) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH