Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowe substancje konserwujące owoce

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej
  • Data: 17-01-2013, 10:05

W dniu 5 grudnia minionego roku ukazało się rozporządzenie Komisji 1147/2012 z dnia 4 grudnia 2012 roku zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) oraz wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni niektórych owoców - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej.

Komisja poinformowała, iż otrzymała kilka wniosków o zezwolenie na stosowanie wosku pszczelego (E 901) na powierzchni papryki, pomidorów, ogórków, bananów, mango i awokado, granatów i wszystkich owoców, stosowanie wosku carnauba (E 903) i szelaku (E 904) na powierzchni granatów i mango, awokado i papaji oraz stosowanie wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni ananasów.

Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) i wosku mikrokrystalicznego (E 905) jako substancji glazurującej do stosowania na powierzchnię tych owoców lub warzyw podobnych do owoców, aby zapewnić ich lepszą konserwację. Zabieg ten chroni owoce przed dehydratacją i utlenianiem oraz hamuje wzrost pleśni i niektórych mikroorganizmów. Jest konieczny z przyczyn technologicznych, zwłaszcza w przypadku owoców, które są głównie przywożone z państw o klimacie tropikalnym. Owoce te muszą być także chronione w trakcie długotrwałego transportu.

Te dodatki do żywności są przeznaczone do stosowania zewnętrznego i nie powinny migrować do wewnętrznej jadalnej części owoców. W związku z tym stosowanie ich na powierzchni owoców, których skórek się nie spożywa, nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Właśnie z uwagi na ten fakt
Komisja postanowiła zezwolić na stosowanie wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) oraz wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni owoców, które są głównie przywożone z krajów o klimacie tropikalnym, tj. bananów, mango, awokado, granatów, papaji i ananasów.

W załączniku do omawianego rozporządzenia szczegółowo określono termin rozpoczęcia używania wymienionych substancji - we wszystkich przypadkach jest to 25 grudnia 2012 roku, a także szczegółowe zastosowanie poszczególnych substancji dla wymienionych grup owoców. Więcej w
kolejnym wydaniu raportu kwartalnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH