Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Octim: Widzimy potencjał rozwoju rynku naturalnych octów smakowych oraz smakowych musztard

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-04-2016, 15:49
Octim: Widzimy potencjał rozwoju rynku naturalnych octów smakowych oraz smakowych musztard
Kazimierz Frąckiewicz, dyrektor ekonomiczny Octim/ fot. Octim

- Największym wyzwaniem w 2015 r. na rynku przetworów owocowo-warzywnych oraz octu i musztardy było zapewnienie dostaw surowców do produkcji w korzystnych cenach pomimo suszy, jaka miała miejsce latem tego roku. Aby zagwarantować sobie płynność dostaw zawarliśmy umowy z nowymi dostawcami w Polsce. Część surowców także importujemy, dzięki czemu jesteśmy mniej uzależnieni od warunków pogodowych w kraju - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Kazimierz Frąckiewicz, dyrektor ekonomiczny Octim.


Co czeka przetwórców w 2016 r. – jeśli chodzi o surowiec, jego ceny, jakość, dostępność. Jaki jest potencjał rozwoju kategorii owocowo-warzywnych przetworów w naszym kraju oraz rynku octu i musztardy? 

- Surowiec, jego ceny, jakość, dostępność w główniej mierze zależą od pogody i trudno w tej chwili oceniać zbiory, jakie będą miały miejsce latem 2016 roku.  W przypadku surowców importowanych znaczenie ma także stabilność kursu walut. Rok 2015 był niespokojny pod tym względem. Prognozy wskazują jednak, że 2016 r. przyniesie umocnienie złotego wobec euro – liczymy więc na większą stabilizację - zapewnia Kazimierz Frąckiewicz, dyrektor ekonomiczny Octim.

Mimo różnych wyzwań, z jakimi spółka borykała się w ubiegłym roku, odczuwa dobre warunki do dalszego rozwoju.

- Wzrost produkcji w 2015 r. w stosunku do roku 2014  w poszczególnych kategoriach wyniósł: ocet 3,6 proc., musztarda 0,6 proc., ketchup 4,7 proc. W ubiegłym roku rozpoczęliśmy proces odświeżenia marki Octim. Nasze produkty spotykają się z pozytywnym przyjęciem na rynku, rozszerzamy sieć sprzedaży, poszerzamy ofertę produktową. Dobrą koniunkturę dostrzegamy szczególnie w segmencie naturalnych octów smakowych. Cieszy nas, że rośnie świadomość Polaków odnośnie jakości pożywienia, bo my w procesie produkcji stawiamy na naturę. Widzimy także potencjał w smakowych musztardach. Wprowadzone na rynek pod koniec 2015 r. cztery nowe smaki musztard spotkały się z dobrym przyjęciem. Nasze obserwacje wskazują, że konsumenci są obecnie bardziej otwarci na nowości, więc będziemy starali się ten trend wykorzystać - zapewnia dyrektor ekonomiczny Octim.

Głównym priorytetem firmy w 2016 r. będzie umocnienie na rynku marki Octim poprzez rozwój sieci sprzedaży oraz wprowadzenie nowych produktów.

W 2016 r. spółka zamierza skupić się na rozwoju organicznym, ponieważ działalność będzie rosnąć stopniowo – w takim tempie, na jaki pozwala zarówno rynek, jak i możliwości finansowe i organizacyjne spółki. Rozwijając się organicznie firma jest w stanie sprawować lepszą kontrolę zarówno nad organizacją, jak i nad finansami przedsiębiorstwa.

- Od 2003 roku notujemy sukcesywny wzrost sprzedaży. Także rok 2015 zakończył się dla spółki dodatnim wynikiem finansowym. W 2016 roku planowany jest 5 proc. wzrost przychodów ze sprzedaży w stosunku do roku 2015 - dodaje Kazimierz Frąckiewicz.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH