Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Organizacje rolnicze podkreślają znaczenie pszczół

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 17-06-2016, 16:19
Organizacje rolnicze podkreślają znaczenie pszczół
Fot. Shutterstock

Copa i Cogeca, w czasie wydarzenia zorganizowanego w ramach Tygodnia Pszczół i Owadów Zapylających, które odbędzie się w Parlamencie Europejskim, zwraca uwagę na znaczenie pszczół jako owadów zapylających, które zapewniają nam dobrej jakości pożywienie oraz bezpieczeństwo żywnościowe.

Przemawiając na wydarzeniu „Pszczoły w trosce o Europejczyków. Europejczycy w trosce o pszczoły?”, którego gospodarzem jest p. Mariya Gabriel, sekretarz generalny Copa i Cogeca, p. Pekka Pesonen powiedział: „Reprezentujemy interesy 23 milionów rolników i 22 tysięcy spółdzielni. Naszym kluczowym zadaniem jest dbanie o to, aby europejskie rolnictwo miało zrównoważony charakter, było innowacyjne i konkurencyjne, zapewniało bezpieczeństwo żywnościowe 500 milionom mieszkańców naszego kontynentu. Aby było to możliwe, jesteśmy zależni od owadów zapylających, dzięki którym możemy zbierać plony, których musi być wystarczająco dużo, aby pszczelarze mogli wyżywić swoje kolonie. Uprawy są jednym z kluczowych czynników pozwalających na zapewnienie pokarmu owadom zapylającym. Jednocześnie, duża część produkcji żywności zależy od zapylania, które pomaga zachować wydajność i różnorodność upraw oraz zagwarantować jakość produkcji. Wszystkie te elementy są ze sobą powiązane”.

Ponadto pszczoły i owady zapylające odgrywają znaczącą rolę w zachowaniu bioróżnorodności.

Następnie podkreślił, że  UE jest drugim największym na świecie producentem miodu, i choć w ciągu 10 ostatnich lat liczba uli zwiększyła się o ponad 30%, a produkcja pozostała na tym samym poziomie. „W ostatnim czasie jednak coraz większe zainteresowanie wzbudza kwestia śmiertelności pszczół. Im lepiej udaje nam się poznać to zjawisko, tym bardziej uświadamiamy sobie jego złożoność i to, że wpływa na nie wiele czynników. Pasożyty, wirusy, choroby, zmienne warunki pogodowe oraz zmiany klimatu - oto kilka z nich. W związku z powyższym europejscy rolnicy zgadzają się z ogromnym znaczeniem, jakie ma stworzenie w Europie zrównoważonych warunków, aby chronić pszczoły i owady zapylające. Co oznacza także korzyści dla europejskiego rolnictwa” - dodał p. Pesonen.

Rolnicy podjęli już wysiłki, aby stworzyć i wdrożyć wiele dobrych praktyk, które teraz funkcjonują na terenie całej UE. Te praktyki obejmują następujące działania:

- dobrowolne inicjatywy prowadzące do zwiększenia zasobów pożywienia dla pszczół,
- zagwarantowanie zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin,
- działania rolno-środowiskowe w ramach WPR, które będą chronić bioróżnorodność oraz siedliska pszczół,
- inicjatywy łańcucha wartości, które będą zawierać także dobre praktyki,
- inicjatywy konsumenckie oraz
- inicjatywy na rzecz zwiększenia liczby posiadanych uli.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH