Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Owoce derenia coraz popularniejsze

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 20-11-2017, 11:00
Owoce derenia coraz popularniejsze
fot. shutterstock

Owoce derenia cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Do sprzedaży trafiają nie tylko nalewki, ale także czekolady, lody i konfitury. Dereń pojawia się też jako kiszonka - czytamy w Rzeczpospolitej.

Dereń, obok proziaków (czyli bułek na sodzie), to obecnie jeden z dwóch największych trendów kulinarnych Podkarpacia. Znane od stuleci owoce, które w ostatnich latach były nieco zapomniane, znów wracają do sklepów, cukierni i dobrych restauracji.

 Dereń nie jest w Polsce rośliną nową, bo pierwsze krzewy pojawiły się w naszym kraju już w średniowieczu, ale wciąż mało popularną. Rośnie głównie na Podkarpaciu, a w innych regionach kraju jest dostępny sporadycznie i jego zdobycie wymaga nieco zachodu.

W wielu miejscach sprzedawcy tego owocu tworzą listy kolejkowe i oferują go tylko na zapisy. Za kilogram owoców z pestką trzeba zapłacić między 20 a 30 zł.

Więcej w Rzeczpospolitej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH