REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Owoce i warzywa słabo chronią przed rakiem

  • Autor: PAP
  • Data: 07-04-2010, 10:46

Jedzenie dużych ilości warzyw i owoców w niewielkim stopniu obniża ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy - wynika z najnowszej analizy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute" - informuje PAP.

REKLAMA

Dieta bogata w warzywa i owoce jest uważana za element zdrowego stylu życia. Badania potwierdzają, że odgrywa ona ważna rolę w redukcji ryzyka chorób układu krążenia, a wielu naukowców podkreśla również jej rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, choć dane na ten temat są mniej przekonujące.

Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku przeanalizowali dane zebrane w szeroko zakrojonym europejskim badaniu o skrótowej nazwie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), które objęły niemal 480 tys. Europejczyków z Danii, Francji, Niemiec, Grecji, Włoch, Holandii, Norwegii, Hiszpanii, Szwecji oraz Wielkiej Brytanii.

Zebrano szczegółowe informacje na temat ich nawyków żywieniowych oraz stylu życia. W ciągu kolejnych 8-9 lat w badanej grupie stwierdzono ponad 30 tys. przypadków zachorowań na nowotwór złośliwy.

Okazało się, że osoby jedzące duże ilości warzyw i owoców miały w niewielkim stopniu obniżone ryzyko nowotworu złośliwego. Regularne jedzenie warzyw przynosiło pewne niewielkie korzyści wyłącznie kobietom. Osoby pijące dużo alkoholu i jedzące regularnie warzywa i owoce miały nieco obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, ale tylko te związane z piciem alkoholu lub paleniem tytoniu.

Na podstawie tych wyników, autorzy pracy ocenili, że dieta bogata w warzywa i owoce ma raczej niewielkie działanie przeciwnowotworowe.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dr Doktor 08-04-2010, 21:44:
Ja się boję, że zagraniczne owoce i warzywa traktowane konserwantami / Tiabendazol, Imazalil, Orthofenylofenol /, a serwowane polskim konsumentom w tzw. " sieciach ", mogą ryzyko zachorowania na raka, nawet zwiększać...
  • Sebastian. 07-04-2010, 11:27:
"Osoby pijące dużo alkoholu i jedzące regularnie warzywa i owoce miały nieco obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, ale tylko te związane z piciem alkoholu lub paleniem tytoniu." - czy z tego wynika, że większe spożycie alkoholu powoduje obniżone ryzyko zachorowania na nowotwór związany z piciem?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH