REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Owoce i warzywa zamiast śmieciowej żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 01-09-2015, 18:58
Owoce i warzywa zamiast śmieciowej żywności
(fot. Łukasz Rawa)

1 września powraca program "owoce i warzywa w szkole", który ma zmienić nawyki żywieniowe dzieci; wpisuje się on w akcję zdrowego w szkołach, w których zakazano sprzedaży w sklepikach "śmieciowej żywności" - podała rzecznik Agencji Rynku Rolnego Iwona Ciechan.

REKLAMA

Do uczestnictwa w programie w I semestrze roku szkolnego 2015/2016 zgłosiło się ok. 11,4 tys. szkół podstawowych. W unijnym programie mogą wziąć udział dzieci z klas I-III.

Według Ministerstwa Edukacji Narodowej w roku szkolnym 2015/2016 do młodszych klas podstawówek będzie uczęszczało przeszło 1,6 mln dzieci. Jest to największa grupa docelowa w dotychczasowej historii programu - zaznaczyła rzeczniczka Agencji Rynku Rolnego.

W ubiegłym roku szkolnym owoce i warzywa trafiły do ok. 1,340 mln dzieci z ok. ok. 11,3 tys. szkół, tj. ok. 96 proc. dzieci.

Szkoły podstawowe, aby uczestniczyć w programie, muszą zawrzeć umowę na bezpłatne dostarczanie owoców i warzyw z jednym z zatwierdzonych dostawców, których wykaz dostępny jest na stronie internetowej www.arr.gov.pl. W roku szkolnym 2015/2016 dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się już od 21 września 2015 r.

Dzieci uczestniczące w programie otrzymują przez 10 tygodni w semestrze, co najmniej dwa razy w tygodniu, różnorodne porcje owocowo-warzywne. Uczniowie dostają zarówno świeże owoce (jabłka, gruszki, borówka amerykańska, truskawki) i warzywa (marchewka, słodka papryka, rzodkiewka, pomidorki, kalarepka), jak i soki owocowe i warzywne.

Ciechan podkreśliła, że ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są działania edukacyjne dla dzieci. Szkoły muszą co najmniej dwa razy w semestrze przeprowadzić zajęcia, w ramach których dzieci uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz zapoznają się z pochodzeniem owoców i warzyw. Zajęcie odbywają się w formie m.in. warsztatów kulinarnych, poprzez zakładanie ogródków przyszkolnych oraz wycieczki do sadów.

Program finansowany jest z budżetu UE (88 proc.) i budżetu krajowego (12 proc.). W UE budżet programu wynosi 150 mln euro na rok szkolny. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu, na rok szkolny 2015/2016 otrzymała z Komisji Europejskiej trzecie co do wielkości środki na realizację programu. Łączny budżet programu wynosi w Polsce ok. 20,5 mln euro (ok. 87,8 mln zł).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH