Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Owoce jagodowe podbijają europejski rynek spożywczy. Rośnie produkcja, konsumpcja i świadomość konsumentów

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 20-06-2017, 13:31
Owoce jagodowe podbijają europejski rynek spożywczy. Rośnie produkcja, konsumpcja i świadomość konsumentów
fot. materiały prasowe #PowerFruits

Handel wyprodukowanymi w Europie owocami odbywa się przede wszystkim na rynku wewnętrznym Unii, przy czym obrót nimi jest niemal dwukrotnie większy niż warzywami. Owoce stanowią aż 61,5% łącznej wartości wymiany. Istotnym jej elementem są owoce jagodowe, na które przypada 9,2% całości handlu wewnątrz UE. Równolegle do wzrostu sprzedaży owoców jagodowych zauważalny jest również wzrost ich konsumpcji, a także świadomości na temat walorów smakowych oraz zdrowotnych.

Przy obecnych uwarunkowaniach gospodarczych stale wzrasta zapotrzebowanie na owoce, w tym owoce jagodowe, pochodzące z rynku europejskiego. Wraz ze wzrostem konsumpcji Europejczycy stają się coraz bardziej świadomi zasad zdrowego odżywiania i częściej poszukują informacji na ten temat.

Dlatego też promocja oraz wspieranie świadomości dotyczącej owoców jagodowych to główne cele trzyletniej kampanii „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” zainicjowanej przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej i prowadzonej od 2015 roku na rynkach pięciu europejskich państw: Polski, Austrii, Czech, Finlandii i Szwecji. Jak wynika z badań przeprowadzonych w ramach drugiego roku kampanii, nawyki żywieniowe Europejczyków ulegają zmianie. W sezonie owoce jagodowe są najczęściej spożywane od jednego do dwóch razy w tygodniu. Od 2014 roku ich konsumpcja w krajach takich jak Polska i Austria wzrosła nawet o 8%. W Finlandii wzrost jest równie wysoki, gdyż wynosi 6%. W Szwecji z kolei niezwykle liczna jest grupa osób deklarujących spożycie owoców jagodowych codziennie. Na taką częstotliwość wskazuje aż 18% badanych Szwedów, czyli o 4% więcej niż Polaków.

Mieszkańcy krajów, w których realizowana jest kampania „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” deklarują, iż najchętniej kupowanymi przez nich owocami jagodowymi są truskawki. Tak wskazało ponad 38% ankietowanych Polaków i aż 41% Austriaków. Na drugim miejscu wskazywane były zazwyczaj maliny (m.in. w Polsce, Austrii, Czechach) bądź owoce borówki, które okazały się być bardziej popularne w krajach skandynawskich.

Od 2014 r. sprzedaż owoców jagodowych utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie. Świeże owoce jagodowe stały się niezwykle popularne w większości europejskich państw. Podstawowym problemem dla wciąż rosnącego popytu jest natomiast ograniczona dostępność tych owoców poza głównym sezonem ich produkcji oraz duża podatność zbiorów na wszelkie zmiany temperatury
i zjawiska klimatyczne. To sprawia, że owoce sezonowe są trudniej dostępne i postrzega się je jako bardziej ekskluzywne. Branża rozwija się jednak dynamicznie i tendencja wzrostowa w wielkości zbiorów i konsumpcji owoców prawdopodobnie będzie utrzymywać się w przyszłości.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH