REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej wynosi ok. 600 mln zł i nadal rośnie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-06-2013, 14:42
Paula: Rynek zdrowej żywności rośnie nawet o 20-30 proc. rocznie
Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej wynosi ok. 600 mln zł i ciągle dynamicznie rośnie

Jak wynika z szacunków ekspertów rynek zdrowej żywności jest jednym z najszybciej rozwijających się w Polsce. - Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na kupowane produkty, ich etykiety oraz skład. Zależy im na tym, aby były naturalne i nieszkodliwe dla zdrowia. Polski rynek żywności ekologicznej szacowany jest na ok. 600 mln zł i jak przewidują eksperci, w kolejnych latach będzie rozwijał się dynamicznie - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Renata Łuczyńska-Bogusz, dział komunikacji i pr.

REKLAMA

Moda na zdrowe odżywianie w Polsce trwa w najlepsze. Trend ten cieszy przedstawicieli firmy Paula, która produkuje naturalne dodatki do żywności. Przedstawiciele firmy zdają sobie jednak sprawę, że jest to i jeszcze długo będzie nisza spożywcza w naszym kraju. W krajach starej Unii Europejskiej, średnie spożycie zdrowej żywności wynosi ok. 3 proc. liderami są Dania, Szwajcaria, Niemcy i Austria gdzie zdrowa żywność stanowi ok. 4-5 proc. ogólnie spożywanej żywności. W Polsce jest to na razie tylko 0,2 proc.

- W porównaniu do rynku tradycyjnej żywności, rynek ten rośnie dość szybko, bo nawet o 20-30 proc. rocznie. Zwiększa się świadomość Polaków dotycząca zdrowego żywienia i przybywa producentów z tej branży. Dynamice z pewnością sprzyja panująca wśród konsumentów moda na prowadzenie zdrowego stylu życia, a także rosnąca świadomość dotycząca jakości spożywanych produktów. Takie oczekiwania wymuszają na producentach żywności konieczność dostosowania się do potrzeb konsumentów. Dlatego, w naszej ocenie, wraz ze wzrostem świadomości społecznej, segment żywności premium, opartej głównie na naturalnych składnikach powinien rozwijać się w dość szybkim tempie - mówi Renata Łuczyńska-Bogusz.

FPH Paula jest producentem naturalnych dodatków do żywności. Firma współpracuje z takimi firmami jak m.in.: Nestle, Unilever, Kamis, Prymat czy Heinz.

 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • M.Kowal 14-05-2015, 16:14:
Rynek zdrowej żywności rośnie bardzo szybko i jest to okazja dla producentów zdrowej żywności, by wyjść ze swoją ofertą szeroko do potencjalnych konsumentów. Tylko sprzedaż online pozwala na praktycznie bezkosztowe rozpoczęcie własnej działalności. Dodatkowo sprzedając na platformach jak cabas.pl nie trzeba się martwić o wszystkie aspekty techniczne - pozycjonowanie, reklamę internetową. Zaistnienie w świadomości konsumentów zawsze zabiera trochę czasu, więc nie warto czekać. Wszystko czego potrzeba to dobrej jakości produkty, a w tym rodzimi producenci są bardzo dobrzy.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH