Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Perspektywy rynku ketchupu są obiecujące

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-07-2014, 11:27
Perspektywy rynku ketchupu są obiecujące
fot. za facebook.com/Dworski

Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty prozdrowotne. Przybywa klientów, którzy są świadomi, że ketchupy zawierają więcej prozdrowotnego likopenu niż nieprzetworzone pomidory - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Bogusław Mazur, rzecznik prasowy KSC S.A.

Zdaniem ekspertów polscy konsumenci przywiązują coraz większą wagę do wysokiej jakości produktów w dostępnej cenie. Świadomość o prozdrowotnych walorach ketchupów i koncentratów pomidorowych z pewnością będzie sprzyjać rozwojowi tego segmentu rynku.

- Przy wyborze produktów spożywczych wielu klientów preferuje polskie wyroby. Polskie Przetwory jest spółką zależną Krajowej Spółki Cukrowej S.A., która pozostaje jedynym polskim producentem cukru na rodzimym rynku. Surowiec używany do produkcji ketchupów, koncentratu pomidorowego i ogórków konserwowych pochodzi wyłącznie od polskich kontrahentów - mówi Bogusław Mazur, rzecznik prasowy KSC S.A.

Spółka Polskie Przetwory wprowadziła na rynek ketchupy w najbardziej popularnych wariantach smakowych, czyli łagodnym i pikantnym.

- Nie wykluczamy, że w przyszłości rozszerzymy gamę smaków, dlatego nieustająco monitorujemy zachowania konsumenckie. Polskie Przetwory Sp. z o.o. planuje też wprowadzenie na rynek pierwszych produktów z gamy przetworów owocowo-warzywnych oraz uruchomienie produkcji nowych produktów w niszach rynkowych, zgodnie z trendem konsumenckim wymagającym od producentów serwowania żywności „wygodnej" i zdrowej - zapewnia Bogusław Mazur.

Pod marką Dworski są w tej chwili oferowane keczupy w słoikach i opakowaniach plastikowych, koncentrat pomidorowy i ogórki konserwowe. Łącznie to dziewięć produktów. 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pomidor 22-07-2014, 15:27:
średnia zawartość likopenu w 100 gr ketchupu - 12 mg. W świeżych pomidorach - 3 mg. A dodatki są konieczne, w końcu ketchup musi się czymś różnić od przecieru pomidorowego. O czym tu dyskutować?
  • Wyrocznia z Omaha 22-07-2014, 14:02:
Uzywaja pomidorow najgorszej jakosci i mieszaja to wszystko z przyprawami, duza iloscia skrobi i cukru. Watpie, zeby byl to prozdrowotny produkt!
  • Pomidor 22-07-2014, 12:54:
A co zawierają, marchewkę? :D Przecież producenci piszą, z ilu gram pomidorów wyprodukowali gram ketchupu. I wszystkie badania wykazują ile jest likopenu.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH