REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Plantatorzy i producenci cukru są za utrzymaniem kwot cukrowych

  • Autor: PAP
  • Data: 11-03-2013, 15:54

Polscy plantatorzy buraków cukrowych i producenci cukru uważają, że w krajach UE produkcja cukru powinna nadal być limitowana - wynika z poniedziałkowej debaty. Decyzja w tej sprawie zostanie prawdopodobnie wypracowana w Unii do połowy tego roku.

REKLAMA

W opinii prezesa Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) Stanisława Barnasia, limitowanie produkcji cukru daje gwarancję, że cukru nie zabraknie, a jego ceny będą niezbyt wysokie. Barnaś podkreślił podczas debaty w Collegium Civitas, że wszystkie kraje na świecie mają uregulowany rynek cukru. Zauważył, że limit produkcji dla Polski wynosi 1,4 mln ton, podczas gdy produkcja jest na poziomie 1,8 mln ton, a zapotrzebowanie wynosi ok. 1,6 mln ton. Oznacza to, że Polska musi wyeksportować nadwyżkę cukru poza Unię, a jednocześnie brakującą ilość cukru kupić z tzw. krajów trzecich.

Dodał, że taka sytuacja jest wynikiem nieudanej reformy unijnego rynku cukru z 2006 r., gdy UE ograniczyła produkcją i zobowiązała się do otwarcia rynku dla tańszego cukru z krajów rozwijających się. Według Barnasia, reforma została przeprowadzona pod dyktando Światowej Organizacji Handlu (WTO). Okazało się jednak, że obecnie cukier jest droższy niż kilka lat temu. Zdaniem prezesa KZPBC, zniesienie limitów spowoduje podrożenie cukru w dłuższym okresie.

Ekspert Fundacji Programów dla Rolnictwa Łukasz Chmielewski zauważył, że ceny cukru na świecie są bardzo zmienne. W lutym cukier biały na giełdzie w Londynie kosztował ok. 500 dolarów za tonę, podczas gdy rok wcześniej było to 750 dolarów, a np. w lipcu 2012 r. - ponad 850 dolarów za tonę.

Zniesienia limitów nie chce też Związek Producentów Cukru (ZPC). Jak mówił członek zarządu tej organizacji Janusz Pierun, w wyniku reformy z 2006 r. część unijnych państw zrezygnowała z produkcji cukru, jednak polscy rolnicy mają dużą wiedzę nt. produkcji buraków, są sprzyjające warunki do ich uprawy i tradycje (pierwsza cukrownia w Europie powstała w Polsce w 1802 r.).

Przedstawiciel producentów cukru uważa, że w UE zachowane są wszelkie warunki gwarantujące bezpieczeństwo produktu. Takie standardy nie są przestrzegane we wszystkich krajach, w których cukier jest kupowany (są to m.in. kraje APK, czyli Afryki, Pacyfiku i Karaibów). Dodał, że w ciągu ostatnich 30 lat konsumpcja cukru w Europie rosła, obecnie jego spożycie jest na poziomie 38-40 kg na osobę.

Zdaniem byłego ministra rolnictwa Jacka Janiszewskiego, Unia nie powinna przeregulować rynku cukru, ale także niedobre jest jego całkowite zliberalizowanie. Zaznaczył, że ewentualne zmiany wielkości produkcji cukru w Europie mogą wpłynąć nie tylko na ceny, ale także na strukturę upraw. Buraki cukrowe są bowiem dobrym przedplonem dla innych upraw, co przeciwdziała wyjałowieniu gleby.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH