Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Plus Bank: Analiza cen owoców i warzyw

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 07-07-2017, 12:09
Plus Bank: Analiza cen owoców i warzyw
Wiktor Wojciechowski, główny ekonomista Plus Bank SA.

- Według danych GUS średnie ceny owoców w maju br. były o 5,8% wyższe niż przed rokiem. W okresie styczeń – maj ceny owoców zwiększyły się u nas o 16,1%, silniej niż w analogicznych miesiącach 2016 r. (11,3%). Główną przyczyną odnotowanego wzrostu cen owoców były wiosenne przymrozki. Początek wiosny był relatywnie ciepły, z równomiernie rozłożonymi opadami, co sprzyjało rozpoczęciu wegetacji drzew i krzewów owocowych - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Wiktor Wojciechowski, główny ekonomista Plus Bank SA.

Jednak w drugiej dekadzie kwietnia nastąpiło długotrwałe ochłodzenie, temperatura w ciągu dnia wyniosła ok. 5 stopni, a nocą spadała do -5 stopni. - W efekcie doszło do uszkodzenia pąków kwiatów w sadach owocowych, zwłaszcza w przypadku czereśni, moreli, brzoskwiń, wiśni, grusz i wczesnych odmian jabłoni. Dodatkowo, obfite deszcze uniemożliwiły sadownikom przeprowadzenie terminowych zabiegów ochrony roślin, a także utrudniły wiosenny oblot pszczół i zapylanie kwiatów. Ten splot niekorzystnych czynników spowodował, że tegoroczne zbiory owoców będą znacznie niższe niż w 2016 r. Szacunki ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że w porównaniu do ubiegłego roku zbiory truskawek w 2017 r. mogą być o ok 15 proc. mniejsze, a wiśni nawet o 85 proc. niższe. Niekorzystne warunki pogodowe zmniejszyły zbiory nie tylko zresztą w Polsce, ale także w krajach leżących na południu Europy. Stąd mniejsza podaż krajowych owoców nie może być łatwo uzupełniona importem. Mniejsza podaż owoców powoduje, że ich ceny są dość wysokie. Przykładowo, ceny truskawek są ok. 40 proc wyższe niż rok temu - wylicza Wiktor Wojciechowski.

Jego zdaniem ze względu na późniejszy okres zbiorów nie można jeszcze precyzyjnie określić, w jakim stopniu wiosenne przymrozki zmniejszą tegoroczne zbiory jabłek, gruszek czy śliwek. - Jak na razie wysokie średnie ceny owoców wynikają przede wszystkim z ograniczonych zbiorów owoców miękkich, które są sprzedawane późną wiosną i wczesnym latem.  W ubiegłym roku późnym latem i jesienią przeciętne ceny owoców spadały w relacji rocznej. Chociażby z powodów statystycznych można więc oczekiwać, że w kolejnych miesiącach br. średnie ceny owoców utrzymają się na podwyższonym poziomie - dodaje Wiktor Wojciechowski.

Ekspert wskazuje, że w przypadku warzyw sytuacja wygląda dużo lepiej. Po okresie niekorzystnych warunków pogodowych w kwietniu, poprawa pogody w maju i czerwcu pozwoliła zwiększyć krajową podaż warzyw. - W efekcie ich ceny w maju były niższe średnio o 2,6% niż w analogicznym okresie 2016 r. Od stycznia do maja br. średnie ceny warzyw zwiększyły się 4,9%, znacznie mniej niż w tym samym okresie 2016 r. (9,1%) - mówi ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH