Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Po raz pierwszy od dekady w Polsce spadła liczba gospodarstw ekologicznych

  • Autor: PAP
  • Data: 22-09-2015, 09:01
Po raz pierwszy od dekady w Polsce spadła liczba gospodarstw ekologicznych
fot. Shutterstock

W 2014 r. po raz pierwszy od wstąpienia Polski do UE, o ponad 6 proc. do 25,4 tys. spadła liczba gospodarstw ekologicznych w naszym kraju. Natomiast coraz więcej jest przetwórni ekologicznych - wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Choć zainteresowanie żywnością ekologiczną w naszym kraju jest duże, to rodzime ekologiczne rolnictwo wytwarza niewiele produktów rynkowych.

Ok. 70 proc. produkcji ekologicznej - to pasze oraz łąki i pastwiska - wynika z raportu nt. rolnictwa ekologicznego w latach 2013-2014 przygotowanego przez IJHARS, który nadzoruje produkcję ekologiczną w Polsce.

Pod koniec grudnia 2013 r. w Polsce było zarejestrowanych 27 093 gospodarstw ekologicznych.

W latach 2013-2014 rolnicy stanowili ok. 98 proc. wszystkich producentów. W 2014 r. część rolników zrezygnowała z takiej produkcji. Największy spadek liczby producentów ekologicznych, w odniesieniu do 2013 r., odnotowano w województwach: małopolskim (-456), podkarpackim (-269) oraz świętokrzyskim (-212).

Inni producenci ekologiczni tj. przetwórcy produktów ekologicznych, importerzy żywności ekologicznej, pszczelarze czy rybacy zajmujący się akwakulturą zarówno w 2013 r., jak też w 2014 r. stanowili zaledwie 2 proc. wszystkich producentów ekologicznych.

Pod koniec 2014 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 25 427 rolników. Najwięcej takich gospodarstw znajdowało się na terenie województw: warmińsko-mazurskiego (4234), zachodniopomorskiego (3526) oraz podlaskiego (3432). Najmniej producentów ekologicznych było w województwach: opolskim (81), śląskim (262).

Pomimo ogólnego spadku liczby producentów ekologicznych, wzrosła liczba przetwórni ekologicznych o 77 do 484. Więcej jest też importerów. Głównie urzędują oni na terenie województw: mazowieckiego (107), wielkopolskiego (57) oraz lubelskiego (48).

Produkcja ekologiczna w 2013 r. zajmowała ok. 4,5 proc. łącznej powierzchni ekologicznych użytków rolnych w Polsce i wynosiła ok. 670 tys. hektarów.

W 2014 r. zmniejszyła się o 1,8 proc. w stosunku do 2013 r. do 658 tys. ha. Najwięcej terenów ekologicznych było w województwach: zachodniopomorskim (129,4 tys. ha 0 ha), warmińsko-mazurskim (117 tys. ha) oraz podlaskim (ok. 65 tys. ha).

Najczęściej powierzchnia gospodarstw ekologicznych (28,2 proc.) wynosi od 10 do 20 ha, mniejsze 5 do 10 ha stanowiły 23,3 proc., natomiast gospodarstwa największe, powyżej 100 ha upraw ekologicznych, stanowiły 4,7 proc. ogólnej liczby gospodarstw ekologicznych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH