Pod koniec czerwca cukier surowy był najdroższy od 4 miesięcy
Ostatni tydzień czerwca przyniósł silną zwyżkę notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 8 proc. do 645 USD/t, co jest najwyższym poziomem od 4 miesięcy - informuje FAMMU/FAPA.
W Londynie cukier biały zyskał zaś 4%, wzrastając do blisko 767 USD/t. Powodów wzrostów notowań cukru należy upatrywać w napiętej sytuacji zaopatrzeniowej na świecie. Dostawy lipcowego kontraktu z Nowego Jorku szacowane są na 8,2-8,5 tys. lotów, czyli na ok. 416-432 tys. ton. Tak wysoki wolumen realizacji kontraktu może osłabić ceny cukru.
Z drugiej strony kolejka statków w brazylijskich portach sukcesywnie wydłuża się, pojawiły się także obawy, że mróz może dotknąć plantacje trzciny w Brazylii. Przyjęty przez grecki rząd pakiet oszczędnościowy został dobrze odebrany przez rynki. .

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!