Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pod Poznaniem ruszy pierwsza na świecie fabryka pomidorowego soku, który ma pomóc w walce z rakiem

  • Autor: Głos Wielkopolski
  • Data: 27-07-2009, 11:44
Pod Poznaniem ruszy pierwsza na świecie fabryka pomidorowego soku, który ma pomóc w walce z rakiem

Produkcja soku z pomidorów, który ma ułatwić chorym walkę z nowotworami rozpocznie się pod koniec tego lata w Pobiedziskach koło Poznania - podaje Głos Wielkopolski. Sok produkowany będzie w oparciu o patent profesora Piotra Chomczyńskiego. Będzie to pierwsza przetwórnia tego rodzaju w Polsce i na świecie.

Decydując się na inwestycję w Polsce, profesor postanowił skorzystać z unijnych dotacji dla przedsięwzięć innowacyjnych. Jego wniosek znalazł się na liście kilkuset projektów mających szansę na dotacje. Teraz czeka na podpisanie umowy z Ministerstwem Rozwoju Regionalnego. Do wytwarzania soku naukowiec wykorzysta wyniki swoich badań. Technologia powstała mniej więcej pięć lat temu. Została już opatentowana w USA i Europie.

Budynek spółki Cinna w Pobiedziskach powstawał prawie dwa lata. W najbliższych miesiącach zakład zostanie wyposażony w urządzenia, z których część zamówiono u krajowych producentów. Będzie to pierwsza przetwórnia tego rodzaju w Polsce i na świecie. Dotychczas profesor produkował ten sok wyłącznie w warunkach laboratoryjnych. Jeśli produkt będzie się cieszył dużym wzięciem, jego firma zostanie rozbudowana.

- Produkt będzie podwójnie pasteryzowany-wyjaśnia Stefan Oziewicz, prezes spółki Cinna. - Zainteresowani tym produktem są już odbiorcy
z Niemiec i Skandynawii - zapewnia prezes. Sok będzie produkowany z surowców rodzimej produkcji. Miejscowa będzie też oligoceńska woda oraz opakowania, czyli szklane butelki.

Substancją leczniczą będzie zawarty w pomidorach likopen, który ułatwia organizmowi zwalczanie raka prostaty i raka przewodu pokarmowego, a także chorób serca. Lekarze twierdzą, że ta substancja odbudowuje połączenia międzykomórkowe. - Generalnie dieta oparta na warzywach i owocach zmniejsza zachorowalność - zapewnia doktor Jerzy Załuski z Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • koloo 28-07-2009, 09:18:
poczytajcie sobie o prof. Chomczynskim. Jest to jeden z najwybitniejszych polskich i światowych naukowców. więc cos musi byc na rzeczy.
  • Ania 27-07-2009, 15:24:
Widzę, że to ty wiesz wszystko najlepiej, to może podasz jakieś informacje potwierdzające skuteczność tego soku? Bardzo chętnie poczytam i być może przyznam tobie rację.
I takie teksty "co tam mądrujesz" podaruj sobie, bo ja z przyjemnością porozmawiam z kimś kto ma inne zdanie, o ile będzie je wyrażał w nieco bardziej kulturalny sposób.
Pozdrawiam.
  • do Ani 27-07-2009, 14:58:
No jasne, przecież ty wiesz wszystko najlepiej. M.in. w arbuzach i czerwonych grejdfrutach też jest dużo likopenu i co z tego? Jest napisane że to nowa technologia połoczona z wynikami badań, to co tam mądrujesz?

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH