Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Podlaskie: Brakuje zakładów przetwórstwa ekologicznych surowców rolnych

  • Autor: PAP
  • Data: 08-11-2012, 12:59

Rolnictwo ekologiczne w Podlaskiem rozwija się, przybywa gospodarstw, ale brakuje zakładów przetwórczych, przechowalni owoców i warzyw i systemu sprzedaży takich produktów - ocenia Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie.

Podlaskie jest trzecim regionem w Polsce po Zachodniopomorskim i Warmińsko-mazurskim pod względem liczby gospodarstw ekologicznych i ich powierzchni - wynika z danych PODR.

Ekologicznych gospodarstw przybywa. W Podlaskiem jest blisko 3 tys. takich gospodarstw. Jeszcze w 2004 roku było ich 200. Tylko w ostatnim roku przybyło ich około 500. Do rozwoju takich gospodarstw przyczyniła się głównie integracja Polski z UE, bo dało to rolnikom możliwość zdobywania dotacji. Ale - podkreślają specjaliści z PODR - wielu rolników traktuje rolnictwo ekologiczne zbyt "koniunkturalnie", bo czasem myślą tylko o dotacji.

W regionie brakuje jednak zakładów przetwórczych i zorganizowanego rynku zbytu, współpracy producentów, promocji produktów ekologicznych, ale też potrzebne są projekty na rzecz podnoszenia świadomości ekologicznej potencjalnych nabywców takich produktów - powiedziała PAP Małgorzata Wróblewska z PODR w Szepietowie. Dodała, że aby dobrze prowadzić produkcję ekologiczną trzeba również stale podnosić wiedzę osób, które się tym zajmują.

Na koniec 2001 roku w Podlaskiem gospodarstwa ekologiczne prowadziło 2,4 tys. rolników na ponad 52 tys. ha. Gospodarstwa ekologiczne są większe od tradycyjnych. Średnio jedno gospodarstwo ekologiczne ma powierzchnię 21,3 ha, a konwencjonalne 12,2 ha. Plony z gospodarstw ekologicznych są o 10-40 proc. niższe niż konwencjonalnych, gdzie stosuje się nawozy sztuczne. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się chemii w produkcji.

Najwięcej gospodarstw ekologicznych w Podlaskiem działa na Suwalszczyźnie w powiatach suwalskim - 879, sejneńskim - 307 oraz augustowskim - 253.

Podlaskie gospodarstwa ekologiczne prowadzą głównie m.in. uprawy zbóż (48 proc. gruntów ornych). Niewiele - w ocenie PODR - bo tylko 230 ha upraw ekologicznych to warzywa. Wróblewska poinformowała, że od kilku lat jedna z firm próbuje zainteresować podlaskich rolników ekologicznych uprawą ogórków. W 2012 roku tylko jedno gospodarstwo ze Starego Cydzyna zdecydowało się na taką uprawę na małej powierzchni.

Sady i uprawy jagodowe zajmują powierzchnię 1,7 tys. ha. Owoce z tych upraw trafiają głównie do zakładów przetwórczych w Sokółce i Bielsku Podlaskim.

"Przy zwiększającym się zainteresowaniu na produkty ekologiczne, zwłaszcza na warzywa i owoce, potrzebne są profesjonalne przechowalnie, a także odpowiednie procesy przygotowujące do sprzedaży i pakowania. Niestety produkcja warzyw i owoców w Podlaskiem jest zbyt mała, aby mogły powstać zakłady zajmujące się ich dystrybucją" - ocenia Wróblewska. Zaznaczyła, że w Podlaskiem jest tylko sześć takich przetwórni, podczas gdy w całym kraju 270.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH