REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Podlaskie: Brakuje zakładów przetwórstwa ekologicznych surowców rolnych

  • Autor: PAP
  • Data: 08-11-2012, 12:59

Rolnictwo ekologiczne w Podlaskiem rozwija się, przybywa gospodarstw, ale brakuje zakładów przetwórczych, przechowalni owoców i warzyw i systemu sprzedaży takich produktów - ocenia Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie.

REKLAMA

Podlaskie jest trzecim regionem w Polsce po Zachodniopomorskim i Warmińsko-mazurskim pod względem liczby gospodarstw ekologicznych i ich powierzchni - wynika z danych PODR.

Ekologicznych gospodarstw przybywa. W Podlaskiem jest blisko 3 tys. takich gospodarstw. Jeszcze w 2004 roku było ich 200. Tylko w ostatnim roku przybyło ich około 500. Do rozwoju takich gospodarstw przyczyniła się głównie integracja Polski z UE, bo dało to rolnikom możliwość zdobywania dotacji. Ale - podkreślają specjaliści z PODR - wielu rolników traktuje rolnictwo ekologiczne zbyt "koniunkturalnie", bo czasem myślą tylko o dotacji.

W regionie brakuje jednak zakładów przetwórczych i zorganizowanego rynku zbytu, współpracy producentów, promocji produktów ekologicznych, ale też potrzebne są projekty na rzecz podnoszenia świadomości ekologicznej potencjalnych nabywców takich produktów - powiedziała PAP Małgorzata Wróblewska z PODR w Szepietowie. Dodała, że aby dobrze prowadzić produkcję ekologiczną trzeba również stale podnosić wiedzę osób, które się tym zajmują.

Na koniec 2001 roku w Podlaskiem gospodarstwa ekologiczne prowadziło 2,4 tys. rolników na ponad 52 tys. ha. Gospodarstwa ekologiczne są większe od tradycyjnych. Średnio jedno gospodarstwo ekologiczne ma powierzchnię 21,3 ha, a konwencjonalne 12,2 ha. Plony z gospodarstw ekologicznych są o 10-40 proc. niższe niż konwencjonalnych, gdzie stosuje się nawozy sztuczne. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się chemii w produkcji.

Najwięcej gospodarstw ekologicznych w Podlaskiem działa na Suwalszczyźnie w powiatach suwalskim - 879, sejneńskim - 307 oraz augustowskim - 253.

Podlaskie gospodarstwa ekologiczne prowadzą głównie m.in. uprawy zbóż (48 proc. gruntów ornych). Niewiele - w ocenie PODR - bo tylko 230 ha upraw ekologicznych to warzywa. Wróblewska poinformowała, że od kilku lat jedna z firm próbuje zainteresować podlaskich rolników ekologicznych uprawą ogórków. W 2012 roku tylko jedno gospodarstwo ze Starego Cydzyna zdecydowało się na taką uprawę na małej powierzchni.

Sady i uprawy jagodowe zajmują powierzchnię 1,7 tys. ha. Owoce z tych upraw trafiają głównie do zakładów przetwórczych w Sokółce i Bielsku Podlaskim.

"Przy zwiększającym się zainteresowaniu na produkty ekologiczne, zwłaszcza na warzywa i owoce, potrzebne są profesjonalne przechowalnie, a także odpowiednie procesy przygotowujące do sprzedaży i pakowania. Niestety produkcja warzyw i owoców w Podlaskiem jest zbyt mała, aby mogły powstać zakłady zajmujące się ich dystrybucją" - ocenia Wróblewska. Zaznaczyła, że w Podlaskiem jest tylko sześć takich przetwórni, podczas gdy w całym kraju 270.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH