Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Podwyżkę cen warzyw hamuje niski popyt

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 26-05-2009, 10:16
Podwyżkę cen warzyw hamuje niski popyt

W tygodniu od 18 do 24 maja, średnia cena skupu netto ogórków i pomidorów spod osłon w spółdzielniach ogrodniczych była zbliżona do ubiegłorocznej, wynosząc odpowiednio 2,64 PLN/kg i 4,09 PLN/kg - podają analitycy BGŻ.

Wbrew wcześniejszym oczekiwaniom, słaby złoty wobec euro, powodujący wzrost cen dóbr importowanych (tj. konkurencyjnych dla krajowych), może nie przełożyć się na wyższe w relacji rocznej ceny uzyskiwane przez producentów niektórych gatunków warzyw. Podwyżce cen może przeciwdziałać niższy popyt, zarówno krajowy, jak i zagraniczny, na produkty ogrodnictwa w warunkach spowolnienia gospodarczego.

Zakłady przetwórcze i chłodnie skupują obecnie cebulę obieraną, szpinak i rabarbar. Cena skupu netto szpinaku kształtuje się na poziomie 0,42-0,44 PLN/kg loco zakład (rok wcześniej ok. 0,48 PLN/kg), cebuli 0,82-0,90 PLN/kg lz (rok wcześniej 0,87 PLN/kg), natomiast rabarbaru 0,75-0,85 PLN/kg lz (rok wcześniej 0,70 PLN/kg). Ze względu na suszę, plony rabarbaru mogą być niższe, co najprawdopodobniej doprowadzi do wzrostu cen skupu.

Z monitoringu cen prowadzonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w trzecim tygodniu maja na rynkach hurtowych obniżyły się średnie ceny większości owoców importowanych. W największym stopniu potaniały banany (o 31% t/t, do 3,61 PLN/kg) oraz pomarańcze (o 17% t/t, do 3,75 PLN/kg). Na stabilnym poziomie w relacji tygodniowej utrzymywały się natomiast średnie ceny przywożonych zza granicy truskawek (12,00 PLN/kg), brzoskwiń (9,50 PLN/kg) oraz cytryn (3,40 PLN/kg).

Tymczasem tanieją krajowe truskawki. Ich hurtowe ceny w analizowanym okresie oscylowały w granicach 6,00-11,00 PLN/kg, przy czym najniższe ceny odnotowano na rynku hurtowym w Sandomierzu (6,00-8,00 PLN/kg), natomiast najwyższe w Zielonej Górze (11,00 PLN/kg). Ww. stawki są obecnie satysfakcjonujące dla dostawców. Rok temu truskawki na rynkach hurtowych oferowano po 7,00-15,00 PLN/kg. Z niepokojem rozpoczęcia sezonu wyczekują producenci truskawek kierowanych do przetwórstwa. Część zakładów przetwórczych dysponuje jeszcze zapasami mrożonych owoców z poprzedniego roku.

Z informacji podanych przez Organization of European Industries Transforming Fruit and Vegetables, wynika, że w ub.r. produkcja mrożonych warzyw w 18 analizowanych krajach europejskich wzrosła o blisko 10% w relacji rocznej do poziomu 3,6 mln t. Najpopularniejszym mrożonym warzywem okazał się groszek (produkcja mrożonego groszku osiągnęła poziom ok. 592 tys. t) i marchew (ok. 427 tys. t). Na dalszych miejscach uplasowały się mrożone kalafiory (ok. 198 tys. t) i brokuły (ok. 162 tys. t).

Do czołówki europejskich producentów od lat należy Belgia (z produkcją w ub.r. na poziomie ok. 900 tys. t, wzrost o 3% r/r), Polska (503 tys. t w 2008r., wzrost o 4% r/r) oraz Hiszpania (480 tys. t, wzrost o 6% r/r).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH