REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Pogoda przyczyną słabych zbiorów miodów wiosennych na Podkarpaciu

  • Autor: PAP
  • Data: 08-06-2016, 09:10
Pogoda przyczyną słabych zbiorów miodów wiosennych na Podkarpaciu
fot. Fotolia

Chłodna i deszczowa pogoda jest powodem słabych zbiorów miodów wiosennych na Podkarpaciu. "Aura nie sprzyjała pszczelarzom. Mam nadzieje, że lepiej będzie w lecie i jesienią" - uważa prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

REKLAMA

"Pierwsze miesiące tegorocznego sezonu pszczelarskiego okazały się zdecydowanie gorsze niż przed rokiem. Zbiory miodów wiosennych z nektaru kwiatów drzew owocowych, czyli m.in. czereśni, wiśni, jabłoni, gruszy, śliwy są nieznaczne" - powiedział PAP Dylon.

Zaznaczył, że w trakcie kwitnienia tych drzew było zimno i padał deszcz. "W konsekwencji pszczoły zebrały niewiele nektaru z sadów" - dodał.

W jego ocenie, nieco lepiej było podczas kwitnienia rzepaku, ale "zbiory tego miodu też są wyraźnie gorsze niż w ubiegłym roku".

W 2015 r. pszczelarze z Podkarpacia zebrali nawet 30 kg miodu z ula. "Prawdopodobnie w tym roku będzie to niemożliwe" - ocenił prezes. "Mam jednak nadzieje, że natura będzie dla nas łaskawsza w kolejnych miesiącach" - zauważył Dylon.

Na Podkarpaciu blisko połowa podkarpackich pasiek wytwarza głównie miód spadziowy; jego zbiory przypadają na drugą połowę lata.

Z woj. podkarpackiego pochodzi prawie 40 proc. miodu ze spadzi drzew iglastych w Polsce. Jest on nawet trzykrotnie droższy od innych miodów; należy do produktów eksportowych. Produkowany jest głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego.

Spadź najczęściej pojawia się na jodłach, a jej drzewostany w południowo-wschodniej Polsce należą do najcenniejszych w kraju. Średnia zasobność podkarpackich jedlin wynosi 363 m sześc. na hektar, a średnia krajowa sięga 254 m sześc. Średni wiek jodeł w lasach krośnieńskiej RDLP wynosi 84 lata; przeciętny wiek tych drzew w Polsce to 62 lata.

Wytwarzana m.in. przez mszyce spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach głównie jodły, a także świerka i modrzewia. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

W regionie ok. czterech tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada 6 rodzin pszczelich; przeciętna krajowa wynosi 3,5 rodziny.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH