REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Pogoda zepsuła początek sezonu producentom szparaga

  • Autor: PAP
  • Data: 05-05-2009, 16:19

Bezśnieżna zima i bardzo ciepła wiosna zepsuły początek sezonu producentom szparaga w Polsce. Nadprodukcja spowodowała spadek cen - poinformował na konferencji z okazji rozpoczęcia sezonu szparagowego Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

REKLAMA

"Ten rok zaczął się niefortunnie dla producentów szparaga. Wysokie temperatury w ciągu dnia spowodowały niesamowitą zwyżkę plonowania, co zbiegło się z okresem długiego weekendu. Producenci mieli duże problemy ze zbytem szparaga. Innym problemem trapiącym producentów jest sparciałość szparaga wywołana przez bezśnieżne mrozy, które spowodowały przemarznięcie karp szparagowych" - powiedział we wtorek Jakobsze.

Zdaniem prezesa Polskiego Związku Producentów Szparaga w maju i czerwcu ceny szparaga powinny wzrosnąć. Na razie utrzymują się poniżej poziomu opłacalności.

"Koszt kilograma szparaga w hurcie wynosi około 5-6 zł, a nas satysfakcjonowałaby cena o około 2 złote wyższa" - powiedział.

Według danych związku, w Polsce stopniowo maleje liczba najmniejszych plantacji. Przybywa z kolei plantacji kilkudziesięciu- i kilkusethektarowych odpowiednio wyposażonych w maszyny i sprzęt do sortowania zbiorów. Powierzchnia upraw szacowana jest na ok. 1,8 tys. ha.

Liczba producentów szparaga sięga - zdaniem Jakobsze - ok. 700 - 800.

Członkowie Polskiego Związku Producentów Szparaga podkreślają, że uprawa szparagów jest w Polsce wciąż dość kosztowna. Zorganizowanie 1 ha szparagarni kosztuje ok. 30-35 tys. zł. Polskie szparagarnie są też gorzej wyposażone niż np. niemieckie - są zazwyczaj pozbawione specjalistycznych systemów nawadniania i ogrzewania.

"Nasz tradycyjny system upraw jest jednak bardziej ekologiczny od zagranicznych. Polskie szparagi nie są najtańsze, bo nasi producenci stosują mniej środków chemicznych i nawozów. To jest z pewnością szparag zdrowy" - powiedział Jakobsze.

Według prezesa Polskiego Związku Producentów Szparaga, poza Wielkopolską, w której w ciągu ostatnich lat spożycie szparagów zdecydowanie wzrosło, sprzedaż szparagów cały czas pozostaje niewielka.

Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce. Kilkanaście największych szparagarni w Polsce produkuje ponad 50 proc. szparagów. Większość jest eksportowana - przeważnie do Niemiec. Większość polskiej produkcji to tzw. szparagi bielone.

Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca.

Szparagi to wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych zaliczana do najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Największymi producentami szparagów są: Chiny, Peru i Stany Zjednoczone. Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH