REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polacy nadal jedzą za mało warzyw

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 09-06-2016, 15:00
Polacy nadal jedzą za mało warzyw
fot. shutterstock

- Niestety w Polsce ciągle jemy zbyt mało warzyw. Jak pokazują najnowsze dane IERGIŻ średnie dzienne spożycie warzyw wynosi w Polsce zaledwie 163 g na osobę, co daje tylko 58,92 kg na osobę rocznie. To znacznie poniżej nie tylko zaleceń światowych autorytetów ds. żywienia, ale także średniej europejskiej. A pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw, dostępne przez cały rok w postaci szerokiej oferty przetworów - mówi Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ.

REKLAMA

Pomidory, jak i inne warzywa wraz z owocami znalazły się u podstaw Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomendowanej przez Instytutu Żywności i Żywienia. - To produkty bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zupa pomidorowa, podobnie jak inne zupy warzywne, może stanowić jedną z pięciu zalecanych przez ekspertów żywieniowych porcji warzyw lub owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia - zapewnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ.

Powszechnie kojarzymy pomidory i przetwory z nich wykonane z potasem, którego w 100 g zawierają ok.  280 mg. Ale tak naprawdę są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym m.in. witaminy C, E oraz K, folianów i beta-karotenu.

Ekspertka namawia do spożywania warzywnych zup. - Wszystkie zupy dostarczają do naszego organizmu wodę. Przyjmuje się, że dorosła osoba powinna wypijać ok. 2,5 l wody w ciągu doby. Porcja zupy może zastąpić część płynów lub uzupełnić braki. Wartość zupy pomidorowej w kontekście nawodnienia wzrasta dzięki temu, że już same surowe pomidory zawierają ponad 90 proc. wody. Zwykle trudno jest wypić dwa litry wody w ciągu dnia, natomiast rozłożenie tego zapotrzebowania na inne napoje w tym soki  i posiłki, jak chociażby zupy, jest dużo łatwiejsze- zapewnia Katarzyna Stoś.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • aga 10-06-2016, 09:28:
W Polsce podstawowym warzywem jest ziemniak obficie polany tłustym sosem lub podany jako frytki. Jeśli dobrych zasad żywienia nie wynosi się z domu to trzeba ich potem dopiero uczyć się. A z tym różnie bywa.
  • amar 09-06-2016, 21:53:
Wrzućcie do BIEDRONKI i LIDLA powiedzcie że to polskie i dajcie po 10 gr. o 5 rano barany będą stać w du..ie mają że to niemcy czy portugalia w dup..e mają że to piraciz ec.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH