Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy najchętniej kupują warzywa i owoce od rolnika lub w osiedlowym sklepie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-10-2017, 13:06
Polacy najchętniej kupują warzywa i owoce od rolnika lub w osiedlowym sklepie
fot. shutterstock

Warzywa korzeniowe - choć niedoceniane, są doskonałym uzupełnieniem diety odpowiedniej do naszej strefy klimatycznej oraz świetnie wpisują się w polską tradycję kulinarną. Jesień i zima to czas, w którym nasze organizmy potrzebują dodatkowych źródeł witamin. W tym okresie warto postawić na łatwo dostępne warzywa korzeniowe.

Podczas jesieni i zimy warzyw korzeniowych jest na sklepowych półkach najwięcej. Można je znaleźć zarówno w małych sklepach i na lokalnych bazarkach, jak i w hipermarketach. Jak wynika z badania „Konsument na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej” przeprowadzonego na zlecenie E.Leclerc przez ARC Rynek i Opinia, Polacy najchętniej kupują warzywa i owoce od rolnika lub w osiedlowym sklepie (55 %), najczęściej jednak kupują produkty z tej kategorii w super- i hipermarketach (48%). Taka praktyka wynika z szerokiego wyboru, oferowanego przez tego rodzaju sklepy oraz z dostępności towaru. Kolejnym powodem, który przekonuje konsumentów do zakupów w sklepach wielkopowierzchniowych są lepsze ceny warzyw i owoców. Jest to kwestia istotna dla 41% badanych.

W polskiej tradycji kulinarnej warzywa korzeniowe mają silną reprezentację. Buraki, pietruszka, seler, marchew to podstawy wielu sałatek, zup czy sosów obecnych w polskich domach. Dodatkowo są one tanie i łatwo dostępne, a w odpowiednich warunkach można je przechowywać przez długi czas. Wraz z powrotem mody na kuchnię sezonową i lokalną, wraca zainteresowanie zapomnianymi warzywami korzeniowymi. Na nowo odkrywane są ostatnio topinambur i skorzonera, znana u nas także jako wężymord czy czarny korzeń. Cieszyły się one sporym zainteresowaniem w kuchni staropolskiej i były obecne jeszcze w książkach kucharskich z lat. 50. i 60., później jednak na wiele lat zniknęły z lokalnej tradycji kulinarnej. Obecnie można je znaleźć w menu najlepszych polskich restauracji.

Warzywa korzenne mają wiele kulinarnych zastosowań. Można z nich przygotować smaczne, zdrowe i pożywne dania, takie jak pieczone przekąski i dodatki do dań, zdrowe chipsy lub frytki i zupy-krem.

- Warzywa korzeniowe to cenne źródło witamin i składników mineralnych, które w okresie jesienno-zimowym organizm przyswaja najlepiej. Zgodnie z piramidą żywieniową opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia, optymalna ilość jarzyn to min. 400 g, co oznacza, że na talerzu powinny się pojawić w 4 posiłkach w ciągu dnia - przypomina Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 126) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH