Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy spożywają 3 tys. ton hiszpańskich oliwek rocznie

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-10-2013, 15:23
Polacy spożywają 3 tys. ton hiszpańskich oliwek rocznie
(fot. materiały prasowe)

Okres od września do połowy października to czas zbioru oliwek w krajach śródziemnomorskich. To właśnie z tego regionu owoce drzewa oliwnego najczęściej trafiają na nasze stoły. Największym ich producentem jest Hiszpania, która zajmuje również pierwsze miejsce pod względem ich światowego eksportu. Z roku na rok do Polski trafia coraz więcej oliwek stołowych, a niemal 90 proc. z nich pochodzi właśnie z Hiszpanii.

Według badań w ostatnich pięciu latach światowa produkcja oliwek wyniosła 1.750.000 ton z czego 526.000 wyprodukowano w Hiszpanii, co stanowi około 30 proc. całej produkcji. Zgodnie z danymi IOC (International Olive Oil Council), Hiszpania jest największym producentem oliwek stołowych na świecie, dystansując inne kraje basenu Morza Śródziemnego. Zajmuje również pierwsze miejsce pod względem ich eksportu, który stanowi około 32 proc. całego światowego eksportu oliwek stołowych. Hiszpańskie oliwki trafiają na stoły w 120 krajach świata.

Według danych Urzędów Celnych, Hiszpania eksportuje do Polski więcej niż 3.000.000 kg oliwek rocznie, co oznacza, że zajmujemy 9 miejsce w rankingu importerów tego produktu z Półwyspu Iberyjskiego (wyprzedzają nas m.in. takie kraje jak: USA, Rosja czy Francja). Z roku na rok rośnie też eksport hiszpańskich oliwek do Polski, głównie ze słonecznej Andaluzji, w której występuje największa liczba drzew oliwnych (80 proc.).

W okresie styczeń - lipiec 2013 r., na polskie stoły trafiło ich więcej niż w ciągu całego 2012 r. Wynika to z faktu, że polscy konsumenci coraz bardziej doceniają walory kulinarne tych owoców. Nic dziwnego, oliwki nazywane są "owocami długowieczności". Są też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Dzienne zalecenie spożycia oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, tj. około 7 sztuk.

Tak silną pozycje zarówno na polskim jak i światowym rynku, hiszpańska oliwka zawdzięcza również staraniom krajowego sektora oliwek. Od 2007 roku INTERACEITUNA, organizacja reprezentująca hiszpański sektor oliwek stołowych, przy wsparciu Agencji Promocji Regionu Andaluzja (Extenda), prowadzą Międzynarodowy Program Edukacyjno-Promocyjny, którego głównym celem jest wzmocnienie wizerunku marki "Olives from Spain" wśród konsumentów m.in. w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii i Polsce, a także ich edukacja w zakresie walorów zdrowotnych i spożywczych hiszpańskich oliwek. Ich szerokiego zastosowania kulinarnego m.in. w codziennej diecie, a nie tylko jako dodatku do pizzy czy sałatek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 822) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH