Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Polacy wciąż chętnie chodzą na grzyby

77 proc. respondentów deklaruje, że była kiedyś na grzybobraniu, a 43 proc. zbierało grzyby w ostatnim czasie - wynika z przeprowadzonego w październiku badania CBOS na temat zwyczajów Polaków związanych ze zbieraniem grzybów.

Polacy wciąż chętnie chodzą na grzyby
fot. shutterstock

CBOS opublikował badanie nt. doświadczeń Polaków związanych ze zbieraniem grzybów. Badanie przeprowadzono w październiku, w trakcie zbliżającego się ku końcowi sezonu grzybowego.

Jak uzasadnia CBOS "grzybobranie jest w naszym kraju nie tylko jedną z wielu jesiennych aktywności Polaków, ale także zajęciem, które towarzyszy kolejnym pokoleniom i które doczekało się licznych nawiązań w literaturze".

Według badań zdecydowana większość - 77 proc. osób - deklaruje, że była kiedyś na grzybobraniu, przy czym ponad dwie piąte, czyli 43 proc. zbierało grzyby w ostatnim czasie (w obecnym sezonie grzybowym lub pod koniec poprzedniego). 34 proc. chodziło na grzyby w przeszłości, natomiast 23 proc. badanych zadeklarowało, że nigdy nie chodziło na grzyby.

Wyprawy na grzyby nie są aktywnością podejmowaną incydentalnie. Ankietowani, którzy uczestniczyli w grzybobraniach, najczęściej deklarują, że oddawali się temu zajęciu w miarę regularnie. 67 proc. respondentów podczas sezonu bywało na grzybach co najmniej 2-3 razy w miesiącu, przy czym dwie piąte - 40 proc. - uczestniczyło w grzybobraniach nie rzadziej niż raz w tygodniu. Częstość chodzenia na grzyby związana jest głównie z wiekiem badanych - im są starsi, tym częściej oddają się temu zajęciu.

W ostatnim czasie, częściej niż inni uczestniczyli w grzybobraniu mężczyźni (48 proc.), badani mający od 45 do 64 lat (54 proc.) oraz mieszkańcy wsi (53 proc.). Brak tego rodzaju doświadczeń najczęściej deklarują natomiast najmłodsi respondenci - w wieku od 18 do 24 lat (40 proc.) oraz uczniowie i studenci (45 proc.).

Najpopularniejszą metodą przetwarzania grzybów w domach respondentów jest ich suszenie - tak zadeklarowało 83 proc. respondentów. Pozyskane w sezonie grzybowym owoce runa leśnego są także często spożywane na bieżąco. Potrawy ze świeżych grzybów przyrządza się w domach 71 proc. osób, którzy przyznają, że trafiają one do ich kuchni. Oprócz suszenia powszechnym sposobem utrwalania świeżych grzybów jest ich marynowanie - tak twierdzi 61 proc. respondentów. 41 proc. mrozi grzyby, a tylko 1 proc. osób kisi je w celu zachowania ich właściwości. 14 proc. grzybiarzy zdarza się także rozdawać nadmiar swoich zbiorów, jednak tylko 1 proc. sprzedaje je sporadycznie.

więcej informacji:

grzyby RSS ALERT    /    zbieranie grzybów RSS ALERT    /    CBOS RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.6.254
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.