Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy wśród liderów produkcji żywności organicznej w UE

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 29-08-2015, 11:32
Polacy wśród liderów produkcji żywności organicznej w UE
Rynek żywności organicznej w Polsce dopiero raczkuje, ale jej producentów mamy już w naszym kraju bardzo wielu (fot. Shutterstock)

W Polsce działalność prowadzi blisko 26 tys. producentów żywności organicznej, co plasuje nasz kraj na podium w Unii Europejskiej. Oprócz tego w Polsce znaleźć można 312 przetwórców żywności organicznej oraz jej 30 importerów (dane za 2013 r.).

Spośród innych państw UE, więcej producentów żywności organicznej niż w Polsce działa jedynie we Włoszech (niemal 46 tys.) oraz w Hiszpanii (30,5 tys.). Mimo to, pod względem wartości sprzedaży detalicznej żywności organicznej, Polski próżno szukać w unijnej czołówce.

Jak wynika z raportu "The world of organic agriculture 2015" opracowanego przez Research Institute of Organic Agriculture i International Federation of Organic Agriculture Movements", sprzedaż detaliczna żywności organicznej w Polsce to jedynie 120 mln euro (bilans za rok 2011). To zaledwie 0,2 proc. światowego rynku żywności organicznej i średnio 3 euro na jednego mieszkańca naszego kraju. Dla porównania, przeciętny Duńczyk wydaje na tego typu żywność 163 euro rocznie, mieszkaniec Luksemburga 157 euro, a Austriak 127 euro. Statystyczny mieszkaniec UE - 43,8 euro.

W całej Unii rynek żywności organicznej jest warty 22,2 mld euro, podczas gdy jeszcze w 2004 r. unijną sprzedaż szacowano na 10,2 mld euro. Najwięcej żywności organicznej sprzedaje się w Niemczech (7,6 mld euro), we Francji (4,4 mld euro), Wielkiej Brytanii (2,1 mld euro) i we Włoszech (2 mld euro).

W Polsce żywność organiczna produkowana jest na 662 tys. ha ziemi (dane za rok 2013), co oznacza, że znajdujemy się pod tym względem na 12. miejscu na świecie, a piątym w Europie. Światowym liderem pozostaje Australia, gdzie na produkcję żywności organicznej przeznacza się ponad 17 mln ha. Dla porównania, w przypadku sklasyfikowanej na drugim miejscu Argentyny, jest to "zaledwie" niecałe 3,2 mln ha.

Z raportu RIOA i IFOAM wynika, że Europejczycy żywność organiczną kupują głównie w wyspecjalizowanych sklepach - robi tak 67 proc. osób spożywających tego typu produkty. Na kolejnych miejscach znalazły się takie kanały sprzedaży, jak supermarkety (65 proc.), bezpośrednio od farmera (54 proc.), czy osiedlowy market (43 proc.). Za pośrednictwem internetu żywność organiczną zamawia tylko 7 proc. jej unijnych konsumentów.

Z jakiego powodu mieszkańcy UE decydują się na kupno żywności organicznej? 87 proc. wskazuje, że chce w ten sposób wywierać korzystny wpływ na środowisko. Tylko o 1 p.p. mniej osób wskazało, że woli spożywać produkty wolne od GMO, a 85 proc. zadeklarowało, że unika żywności zawierającej pestycydy. Po 80 proc. respondentów wskazało, że gustuje w lokalnych i sezonowych produktach, oraz że chce wspierać zrównoważone rolnictwo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH