Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polbisco: Cukier powinien być traktowany jak inne surowce rolne

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 29-10-2012, 10:53
Polbisco: Cukier powinien być traktowany jak inne surowce rolne
Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco ocenia, że uwolnienie rynku cukru jest uzasadnione wobec prognoz wzrostu spożycia cukru na świecie. Według organizacji, zniesieniu kwot powinna towarzyszyć również redukcja ceł na surowiec importowany do takiego poziomu, by doprowadzić do traktowania cukru tak jak większości surowców rolnych.

- Jak wynika z ostatnich doniesień, Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO szacuje, że światowe spożycie cukru wzrośnie w 2020 roku do 201 mln ton. Dlatego też uwolnienie rynku cukru w świetle tych prognoz jest jak najbardziej uzasadnione - mówi Marek Przeździak, sekretarz generalny Polbisco.

Jak ocenia stowarzyszenie, stanowisko Rządu RP w sprawie reformy rynku cukru jest bardzo niekorzystne dla wszystkich indywidualnych konsumentów oraz przemysłowych użytkowników cukru. Ministerstwo Rolnictwa proponuje przedłużenie obowiązującej obecnie organizacji rynku cukru do roku 2020. - Co to oznacza dla nas wszystkich? Na pewno bardzo wysokie ceny cukru dla konsumentów, niedobór i trudności w zaopatrzeniu dla przemysłowych użytkowników tego surowca - podkreśla Marek Przeździak.

Jego zdaniem, aktualny system kwot stwarza bariery i trudności w dostępie i zaopatrzeniu w cukier.

Zaspokaja on tylko 80 proc. zapotrzebowania UE na ten surowiec. Z powodu wysokich cen cukru rentowność firm, dla których jest on jednym z głównych surowców jest niska. - Nasza branża jest za całkowitym uwolnieniem tego rynku od 2015 r. - mówi Marek Przeździak.

Polbisco ocenia, że zniesieniu kwot powinna towarzyszyć również redukcja ceł na surowiec importowany do poziomu, który będzie pobudzał konkurencyjność na rynku i doprowadzi do traktowania cukru tak jak większości surowców rolnych. Ograniczenia importowe powinny zostać zniesione zarówno w zakresie kwot jak i kierunków eksportu.

- Jak pokazują dane, producenci z krajów uprzywilejowanych w coraz większym stopniu zaopatrują własne rynki krajowe i nie są zainteresowani eksportem do Wspólnoty, a nieuprzywilejowani partnerzy handlowi są nadal zobowiązani do zapłaty wygórowanych stawek celnych (419 Euro za tonę cukru białego i 339 Euro za tonę cukru surowego) i w takich warunkach cenowych nie mogą zaspokoić popytu w UE. Jesteśmy przekonani, że zniesienie kwot będzie skutkować zwiększoną produkcją cukru w Polsce (przed 2005 r. była ona wyższa o 600 tys. ton), jak i zwiększoną uprawą buraka cukrowego, która w wyniku reformy zmniejszyła się w Polsce o ponad 30 proc. - mówi Marek Przeździak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH