Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polbisco: Uwolnienie rynku cukru doprowadzi do jego stabilizacji i wzrostu produkcji

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-11-2011, 15:55
Polbisco: Uwolnienie rynku cukru doprowadzi do jego stabilizacji i wzrostu produkcji
Komisja Europejska proponuje zlikwidowanie kwot cukrowych od jesienie 2015 roku.

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco popiera propozycje Komisji Europejskiej, by od 2015 roku uwolnić unijny rynek cukru. Jak ocenia organizacja, takie działanie spowoduje stabilizację rynku cukru i zapewni dostępność surowca w odpowiedniej ilości i cenie, zarówno dla przemysłowych użytkowników, jak i indywidualnych konsumentów. Powinno przyczynić się także do wzrostu produkcji cukru w Polsce.

- Europejski rynek cukru jest jednym z ostatnich tak silnie regulowanych rynków towarowych w UE. Europejskie zapasy cukru są na najbardziej krytycznym poziomie od roku 2005, kiedy miała miejsce reforma rynku cukru, powodując skrajną niestabilność i niepewność dla przemysłu spożywczego. Dla wszystkich jest oczywiste, że reforma nie spełniła swojego zadania i doprowadziła do katastrofalnej sytuacji jeśli chodzi o dostępność i ceny surowca - ocenia sekretarz generalny Polbisco Marek Przeździak.

Dlatego stowarzyszenie w pełni popiera zapowiedź Komisji Europejskiej, w ogłoszonym projekcie reformy Wspólnej Polityki Rolnej, likwidacji od jesieni 2015 r. systemu kwot produkcyjnych obowiązującego na unijnym rynku cukru.

Jak ocenia stowarzyszenie, zniesienie kwot, któremu będzie towarzyszyła redukcja ceł na surowiec importowany spowoduje uzdrowienie sytuacji i doprowadzi do traktowania cukru, tak jak większości surowców rolnych. - Jesteśmy przekonani, że zniesienie kwot będzie skutkować zwiększoną produkcją cukru w Polsce - przed 2005 r. była ona wyższa o 600 tys. ton - jak i zwiększoną uprawą buraka cukrowego, która w wyniku reformy zmniejszyła się o ponad 30 proc. - mówi Marek Przeździak.

Przewidują oni także, że przemysł cukrowniczy, zamiast inwestować nadwyżki finansowe poza Unią, będzie mógł przeznaczyć je na dalszą modernizację krajowych fabryk celem dalszej poprawy ich konkurencyjności.

Jak ocenia Polbisco, aktualna sytuacja branży czekoladowo-cukierniczej jest bardzo trudna. Pomimo dynamicznego rozwoju i eksportu rentowność firm spada i jest pięciokrotnie niższa niż branży cukrowniczej. Przyszłość wielu firm jest w tej chwili mocno zagrożona.

- Dlatego też oczekujemy, że Rząd Polski będzie aktywnie popierał propozycję Komisji Europejskiej w zakresie reformy rynku cukru przy jednoczesnym wdrażaniu mechanizmów przejściowych pozwalających na złagodzenie sytuacji na rynku tego surowca do końca roku 2015 - podkreśla Marek Przeździak.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH