Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska Ekologia: Rynek żywności eko rośnie w tempie 18-20 proc. rocznie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-03-2017, 12:37
Polska Ekologia: Rynek żywności eko rośnie w tempie 18-20 proc. rocznie
fot. shutterstock

- Wielkopowierzchniowe sklepy w ostatnim czasie przywiązują dużą uwagę do ekologicznych warzyw i owoców. Zapotrzebowanie na kategorię produktów ekologicznych powiększa się o 18-20 proc. rocznie, gdyż rośnie świadomość konsumentów i wiedza na temat wartości odżywczej certyfikowanych produktów - mówi Bohdan Juchniewicz ze Stowarzyszenia "Polska Ekologia".

- Ekologiczna marchew czy sałata, a także inne warzywa i owoce mają intensywniejszy smak i zapach, bardziej zbliżony do roślin rosnących dziko. W surowcach konwencjonalnych przez stosowanie nawozów syntetycznych, które są bezproblemowo rozpuszczalne (i w przeciwieństwie do nawozów organicznych są łatwo dostępne dla roślin) dochodzi do nadmiernego gromadzenia się wody, która pobierana jest w nadmiarze przez tkanki roślin wraz z solami mineralnymi. W ten sposób ziemiopłody konwencjonalne rosną szybko, są duże i rolnikowi dają większy plon niż ekologiczne, a konsument zostaje uraczony „rozwodnionym” smakiem i zapachem oraz gorszą jakością odżywczą takich owoców i warzyw - zapewnia dr inż. Aneta Załęcka z Zakładu Żywności Ekologicznej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Wyniki badań marchwi z upraw ekologicznych w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach także potwierdziły jej wyższość: stwierdzono wyższą o 8 proc. zawartość cukrów ogółem i o 18 proc. beta-karotenu, a także niższe o 29 proc. stężenie azotanów w porównaniu z odpowiednikami w marchwi konwencjonalnej.

Zdaniem ekspertów karotka należy do grupy warzyw o największej wartości odżywczej i zdrowotnej. Jej obecność w codziennej diecie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 68 proc. Cenny beta-karoten działa przeciwutleniająco, przeciwmiażdżycowo, zapobiega chorobom oczu i wzmacnia ogólną odporność organizmu.

W tym samych instytucie badano paprykę i stwierdzono korzystny wpływ uprawy ekologicznej na wartość prozdrowotną papryki. Owoce badanych odmian z uprawy ekologicznej miały wyższą zawartość kwasu askorbinowego, beta-karotenu, flawonoidów i związków fenolowych w porównaniu do papryki z uprawy konwencjonalnej.

W sprawozdaniu Instytutu Warzywnictwa przedstawiono korzystny wpływ uprawy ekologicznej na skład chemiczny wielu warzyw. Pomidory, papryka, dynia z ekologicznego systemu uprawy miały istotnie wyższą zawartość witaminy C, karotenoidów, flawonoidów i związków fenolowych, a buraki ekologiczne podwyższony poziom barwników czerwonych w porównaniu do warzyw z uprawy konwencjonalnej. Ponadto wszystkie analizowane warzywa z uprawy ekologicznej charakteryzowały się wyraźnie obniżonym poziomem zawartości azotanów.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych. Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju eko rynku. Przez 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących wartościową polską żywność w kraju i za granicą.  Od 2015 roku realizuje 3-letnią   kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 538) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.