Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska jest 6. producentem żywności w UE

  • Autor: PAP
  • Data: 20-11-2013, 19:50
Polska jest 6. producentem żywności w UE
Na fot. Tadeusz Nalewajk

Polska jest obecnie szóstym producentem żywności w UE. Branża spożywcza dysponuje nowoczesnymi zakładami przetwórczymi, a tempo jej wzrostu zależy głównie od eksportu - mówił w środę na posiedzeniu sejmowej komisji wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

Około 30 proc. produkowanej w Polsce żywności jest eksportowane. Udział Polski w produkcji w Unii wynosi 7,4 proc. Większość naszych producentów ma certyfikaty jakości, dzięki czemu polskie produkty spożywcze zyskały uznanie na całym świecie - zaznaczył wiceminister.

Zauważył, że do rozwoju branży żywnościowej przyczyniło się członkostwo Polski w UE, co wiązało się ze znacznym napływem środków finansowych, które można było przeznaczyć na modernizację firm. W 2011 r. wartość inwestycji całego sektora wyniosła 7,6 mld zł i była ona tylko o 0,5 mld zł niższa od rekordowego poziomu z 2008 r. W 2012 r. nakłady na środki trwałe przekroczyły 6,7 mld zł. Natomiast w pierwszym kwartale br. inwestycje spadły o 8 proc. Wynika to z faktu, że firmy są ostrożniejsze w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych, głównie pod wpływem spowolnienia gospodarczego - tłumaczył Nalewajk.

W ostatnich latach najwięcej inwestują firmy zajmujące się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa i mleka).

Wyniki ekonomiczno-finansowe firm przemysłu spożywczego w ostatnich latach były dobre - ocenił wiceminister. Wynik finansowy producentów żywności, napojów i wyrobów tytoniowych w 2012 r. wyniósł 7,9 mld zł i był taki, jak w 2009 r., ale o 1/5 większy od średniego poziomu z lat 2008-2011. Dane dużych i średnich firm przemysłowych wskazują, że w pierwszych trzech miesiącach tego roku zysk po opodatkowaniu był zbliżony do osiągniętego w analogicznym okresie roku poprzedniego.

W 2012 r., podobnie jak w latach poprzednich, 80 proc. przedsiębiorstw osiągnęło zysk. Wskaźniki rentowności przemysłu spożywczego w 2012 r. były zbliżone do ich średniego poziomu z lat 2008-2011. Rentowność sprzedaży wyniosła 3,75 proc. i była o 0,92 pkt proc. niższa od rekordowej z 2009 r.

Dobre wyniki rentowności sprzedaży odnotowano w przemyśle cukrowniczym, niską rentowność (a nawet ujemną) w przemyśle olejarskim; duże wahania są pod tym względem w przemyśle spirytusowym.

W 2012 r. rentowność netto zwiększyła się w siedmiu branżach (cukrowniczej, owocowo-warzywnej, mięsnej, ziemniaczanej, spirytusowej, winiarskiej i wyrobów tytoniowych), a ujemna była tylko w przemyśle olejarskim (-0,65 proc.). W I kwartale tego roku stratę odnotowano tylko w przemyśle spirytusowym i winiarskim oraz w produkcji napojów bezalkoholowych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH