Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska jest największym na świecie producentem czarnej porzeczki

  • Autor: pr; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-07-2014, 09:52
Polska jest największym na świecie producentem czarnej porzeczki

- Na podstawie dostępnych danych statystycznych, szacuje się, że w 2013 roku zebrano ok. 150 tys. ton. Zdecydowana większość owoców jest przeznaczana na półprodukty. W 2013 roku rekordowo dużo 75 - 80 tys. ton czarnych porzeczek przetworzono na zagęszczony sok z którego część nadal nie znalazła nabywcy - twierdzi Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS.

Większość półproduktów z czarnych porzeczek jest eksportowana na rynki światowe, głównie do krajów europejskich. To właśnie z Polski pochodzi 70-75% przetworów z czarnych porzeczek na rynku europejskim. Zapotrzebowanie na zagęszczony sok z czarnych porzeczek na rynku światowym wykazuje niestety lekką tendencję spadkową. Związane to jest ze spadkiem spożycia soków i nektarów w Europie w ostatnich latach, w tym również z czarnych porzeczek oraz ze zmianą preferencji konsumentów na rzecz różnych napojów, często bez dodatku soków owocowych.

Główną przyczyną niskich cen skupu czarnych porzeczek, jest ich rosnąca produkcja w Polsce oraz brak wiarygodnych danych wielkości plantacji i ich wydajności. Co więcej, ten wzrost produkcji nie jest związany ze wzrostem popytu na owoce świeże i przetwory z czarnych porzeczek.

- W celu zwiększenia popytu niezbędne jest podjęcie szeregu działań, w tym w szczególności promocja owoców i przetworów z czarnych porzeczek na rynkach światowych. Temu ma służyć m.in. złożony przez branżę w Komisji UE projekt dotyczący promocji owoców jagodowych pod tytułem „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców". Projekt ten ma być realizowany na rynkach kilku krajów UE i dofinansowany w ramach mechanizmu Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Nadmieniamy, że KUPS od wielu lat prowadzi aktywne działania w zakresie promocji i wsparcia spożycia świeżych i przetworzonych warzyw i owoców, w tym soków, preferując szczególnie owoce krajowe i ich przetwory. Równie istotne i ważne powinno być ciągłe poszukiwanie nowych rynków zbytu, jak również wykreowanie nowych, innowacyjnych kanałów wykorzystania owoców czarnej porzeczki, np. w farmacji, w farbiarstwie, etc. Są to jednak działania wymagające dużych nakładów finansowych i dłuższego czasu oczekiwania na ich efekty - mówi Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS. .

Średnia cena skupu owoców czarnych porzeczek w latach 2007-2012, za Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wynosiła 2,41 zł za kilogram. Natomiast koszty produkcji są mocno zróżnicowane w zależności od wielkości plantacji, odmiany owoców, wydajności, techniki, uprawy, itd.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH