REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-09-2015, 13:49
Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy
Jadwiga Łopata, dyrektorka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi

W Polsce proces przestawiania gospodarstw na produkcję ekologiczną trwa 2 lata a w krajach tzw. bogatych aż do 10 lat, bowiem ziemie są tam przechemizowane. Towary od polskich rolników mogą być zatem lepsze i tańsze. Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy – zauważa w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Jadwiga Łopata, dyrektorka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC).

REKLAMA

- Z danych MRiRW wynika, że w ostatnich latach liczba gospodarstw ekologicznych znacząco wzrosła  - z 3,7 tys. zarejestrowanych gospodarstw z certyfikatem w 2004 r. do 26,5 tys. w 2013 r. Czy to sukces?

Mamy w Polsce około 1,5 mln gospodarstw rodzinnych, z tego ponad 70 proc. małych i średnich. Gospodarstwa te nigdy nie używały zbyt dużo chemii, ziemie nie są zniszczone, rolnicy mają dużo wiedzy; umieją produkować, przechowywać i przetwarzać żywność naturalnymi metodami. Przy odrobinie prawdziwej pomocy i realizacji świadomej polityki wspierającej rolnictwo ekologiczne i rodzinne gospodarstwa, przynajmniej połowa tych gospodarstw powinna już dawno produkować metodami pro-ekologicznymi.

Doskonałym przykładem dla rządu RP powinna być Austria, która od lat wspiera ten kierunek rolnictwa w połączeniu z eko-agroturystyką i lokalną sprzedażą. Dlatego Austria przoduje w Unii Europejskiej pod względem rozwoju rolnictwa ekologicznego. Tam już prawie 40 proc. użytków rolnych zajmują gospodarstwa ekologiczne.

- Dostrzega Pani szansę na podobne zmiany w polskim rolnictwie?

Żyjemy w chwili, gdy przyszłość polskiej wsi stoi pod wielkim znakiem zapytania. Rząd ani żadna partia polityczna nie proponują jasnych i twórczych rozwiązań dotyczących ochrony polskiej wsi, tradycyjnego rodzinnego rolnictwa czy wdrażania na szeroką skalę rolnictwa ekologicznego. A stan naszego rolnictwa oraz jego atuty nie dają żadnych podstaw do naśladowania obecnego, wielkoobszarowego rolnictwa w innych krajach UE. Przeciwnie! To dzięki tradycyjnym pro-ekologicznym metodom wytwarzania żywności polska wieś jest wyjątkowa - bogata w kulturową i naturalną różnorodność; to dzięki tradycyjnym i ekologicznym rolnikom możemy jeszcze posmakować prawdziwego chleba, mleka, miodu i wielu innych produktów, które wytwarzają.

Pora abyśmy się poczuli gospodarzami na własnej ziemi. Musimy wspólnie: rolnicy i konsumenci; mieszkancy miast i wsi walczyć o swoje prawa, abyśmy mogli przekazać dzieciom i wnukom wiano, które nam przekazano.

Spowoduje to rewolucję na europejskim rynku rolnym. Proces przestawiania gospodarstw  w Polsce trwa 2 lata, w krajach tzw. bogatych do 10 lat bowiem ziemie tam są przechemizowane. Towary od Polskich rolników będą lepsze i tańsze. Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy. Takiego konkurenta najlepiej wyeliminować zanim zacznie działać!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 541) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 731 651)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH