Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy

W Polsce proces przestawiania gospodarstw na produkcję ekologiczną trwa 2 lata a w krajach tzw. bogatych aż do 10 lat, bowiem ziemie są tam przechemizowane. Towary od polskich rolników mogą być zatem lepsze i tańsze. Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy – zauważa w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Jadwiga Łopata, dyrektorka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC).

Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy
Jadwiga Łopata, dyrektorka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 17-09-2015, 13:49

- Z danych MRiRW wynika, że w ostatnich latach liczba gospodarstw ekologicznych znacząco wzrosła  - z 3,7 tys. zarejestrowanych gospodarstw z certyfikatem w 2004 r. do 26,5 tys. w 2013 r. Czy to sukces?

Mamy w Polsce około 1,5 mln gospodarstw rodzinnych, z tego ponad 70 proc. małych i średnich. Gospodarstwa te nigdy nie używały zbyt dużo chemii, ziemie nie są zniszczone, rolnicy mają dużo wiedzy; umieją produkować, przechowywać i przetwarzać żywność naturalnymi metodami. Przy odrobinie prawdziwej pomocy i realizacji świadomej polityki wspierającej rolnictwo ekologiczne i rodzinne gospodarstwa, przynajmniej połowa tych gospodarstw powinna już dawno produkować metodami pro-ekologicznymi.

Doskonałym przykładem dla rządu RP powinna być Austria, która od lat wspiera ten kierunek rolnictwa w połączeniu z eko-agroturystyką i lokalną sprzedażą. Dlatego Austria przoduje w Unii Europejskiej pod względem rozwoju rolnictwa ekologicznego. Tam już prawie 40 proc. użytków rolnych zajmują gospodarstwa ekologiczne.

- Dostrzega Pani szansę na podobne zmiany w polskim rolnictwie?

Żyjemy w chwili, gdy przyszłość polskiej wsi stoi pod wielkim znakiem zapytania. Rząd ani żadna partia polityczna nie proponują jasnych i twórczych rozwiązań dotyczących ochrony polskiej wsi, tradycyjnego rodzinnego rolnictwa czy wdrażania na szeroką skalę rolnictwa ekologicznego. A stan naszego rolnictwa oraz jego atuty nie dają żadnych podstaw do naśladowania obecnego, wielkoobszarowego rolnictwa w innych krajach UE. Przeciwnie! To dzięki tradycyjnym pro-ekologicznym metodom wytwarzania żywności polska wieś jest wyjątkowa - bogata w kulturową i naturalną różnorodność; to dzięki tradycyjnym i ekologicznym rolnikom możemy jeszcze posmakować prawdziwego chleba, mleka, miodu i wielu innych produktów, które wytwarzają.

Pora abyśmy się poczuli gospodarzami na własnej ziemi. Musimy wspólnie: rolnicy i konsumenci; mieszkancy miast i wsi walczyć o swoje prawa, abyśmy mogli przekazać dzieciom i wnukom wiano, które nam przekazano.

Spowoduje to rewolucję na europejskim rynku rolnym. Proces przestawiania gospodarstw  w Polsce trwa 2 lata, w krajach tzw. bogatych do 10 lat bowiem ziemie tam są przechemizowane. Towary od Polskich rolników będą lepsze i tańsze. Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy. Takiego konkurenta najlepiej wyeliminować zanim zacznie działać!

więcej informacji:

Jadwiga Łopata RSS ALERT    /    Międzynarodowa Koalicja na rzecz Ochrony Polskiej Wsi RSS ALERT    /    ICPPC RSS ALERT    /    żywność ekologiczna RSS ALERT    /    GMO RSS ALERT    /    ekologia RSS ALERT    /    rolnictwo ekologiczne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.226.208.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.