Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-09-2015, 13:49
Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy
Jadwiga Łopata, dyrektorka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi

W Polsce proces przestawiania gospodarstw na produkcję ekologiczną trwa 2 lata a w krajach tzw. bogatych aż do 10 lat, bowiem ziemie są tam przechemizowane. Towary od polskich rolników mogą być zatem lepsze i tańsze. Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy – zauważa w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Jadwiga Łopata, dyrektorka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC).

- Z danych MRiRW wynika, że w ostatnich latach liczba gospodarstw ekologicznych znacząco wzrosła  - z 3,7 tys. zarejestrowanych gospodarstw z certyfikatem w 2004 r. do 26,5 tys. w 2013 r. Czy to sukces?

Mamy w Polsce około 1,5 mln gospodarstw rodzinnych, z tego ponad 70 proc. małych i średnich. Gospodarstwa te nigdy nie używały zbyt dużo chemii, ziemie nie są zniszczone, rolnicy mają dużo wiedzy; umieją produkować, przechowywać i przetwarzać żywność naturalnymi metodami. Przy odrobinie prawdziwej pomocy i realizacji świadomej polityki wspierającej rolnictwo ekologiczne i rodzinne gospodarstwa, przynajmniej połowa tych gospodarstw powinna już dawno produkować metodami pro-ekologicznymi.

Doskonałym przykładem dla rządu RP powinna być Austria, która od lat wspiera ten kierunek rolnictwa w połączeniu z eko-agroturystyką i lokalną sprzedażą. Dlatego Austria przoduje w Unii Europejskiej pod względem rozwoju rolnictwa ekologicznego. Tam już prawie 40 proc. użytków rolnych zajmują gospodarstwa ekologiczne.

- Dostrzega Pani szansę na podobne zmiany w polskim rolnictwie?

Żyjemy w chwili, gdy przyszłość polskiej wsi stoi pod wielkim znakiem zapytania. Rząd ani żadna partia polityczna nie proponują jasnych i twórczych rozwiązań dotyczących ochrony polskiej wsi, tradycyjnego rodzinnego rolnictwa czy wdrażania na szeroką skalę rolnictwa ekologicznego. A stan naszego rolnictwa oraz jego atuty nie dają żadnych podstaw do naśladowania obecnego, wielkoobszarowego rolnictwa w innych krajach UE. Przeciwnie! To dzięki tradycyjnym pro-ekologicznym metodom wytwarzania żywności polska wieś jest wyjątkowa - bogata w kulturową i naturalną różnorodność; to dzięki tradycyjnym i ekologicznym rolnikom możemy jeszcze posmakować prawdziwego chleba, mleka, miodu i wielu innych produktów, które wytwarzają.

Pora abyśmy się poczuli gospodarzami na własnej ziemi. Musimy wspólnie: rolnicy i konsumenci; mieszkancy miast i wsi walczyć o swoje prawa, abyśmy mogli przekazać dzieciom i wnukom wiano, które nam przekazano.

Spowoduje to rewolucję na europejskim rynku rolnym. Proces przestawiania gospodarstw  w Polsce trwa 2 lata, w krajach tzw. bogatych do 10 lat bowiem ziemie tam są przechemizowane. Towary od Polskich rolników będą lepsze i tańsze. Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy. Takiego konkurenta najlepiej wyeliminować zanim zacznie działać!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 025) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH