Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska trzecim producentem cukru w Unii

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 28-05-2009, 20:07

W 2009 r. został zakończony rozpoczęty w 2006 r. program restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego w UE, który spowodował zrzeczenie się przez cukrownie we wszystkich państwach członkowskich 5,8 mln t kwoty produkcyjnej cukru - informują analitycy BGŻ w raporcie AgroMonitor.

Oznacza to, iż został osiągnięty jeden z głównych celów reform i łączna kwota produkcyjna cukru i izoglukozy dla UE w nadchodzącym sezonie 2009/2010 (X 2009 r. -X 2010 r.) została ograniczona do 14 mln t, z czego 13,3 mln t przypada na cukier.

Ograniczeniu kwot produkcyjnych towarzyszyło zastąpienie cen interwencyjnych cukru ceną referencyjną, która od sezonu 2006/2007 została obniżona o 36% do 404,4 euro/t w sezonie 2009/2010. Ponadto obecny sezon jest ostatnim, w którym przewidziany jest interwencyjny skup tego surowca (po przekroczeniu poziomu ceny referencyjnej, po cenie równej 80% ceny referencyjnej). W ramach reform została także obniżona minimalna cena skupu buraków cukrowych z 32,86 EUR/t w sezonie 2006/2007 do 26,29 EUR/t w sezonie 2009/2010. Jednocześnie rolnicy uprawiający buraki cukrowe zostali uprawnieni do rekompensaty za spadek cen skupu w postaci tzw. płatności cukrowej (w sezonach 2006/2007 i 2007/2008 w wysokości 60% strat, a w 2008/2009 i 2009/2010 64,2%). Komisja Europejska zapowiedziała, iż w lutym 2010 r. przeprowadzi ponownie przegląd sytuacji na wspólnotowym rynku cukru i podejmie ewentualną decyzję o dalszym zmniejszeniu kwot.

Po reformie kwota produkcji cukru dla Polski wynosi 1 405,6 tys. t, co stanowi 10,5% całkowitej kwoty UE. Oznacza to, iż Polska utrzymała pozycję trzeciego po Francji (2 956,8 tys t; 22,2%) i Niemczech (2 898,3 tys t, 21,7%) producenta cukru we Wspólnocie. Największe udziały na rynku krajowym posiada Krajowa Spółka Cukrowa (39%) oraz Südzucker (25%), mniejsze Pfaifer und Langen (16%), British Sugar (11%) oraz Nordzucker (9%). Z danych Związku Producentów Cukru w Polsce wynika, iż w kończącym się sezonie 2008/2009 skup buraków cukrowych wyniósł 8,48 mln t (-33,5% r/r), a całkowita produkcja cukru była poniżej przyznanej kwoty i wyniosła 1 275,0 tys ton. Jednocześnie w wyniku przeprowadzonego procesu restrukturyzacji zamkniętych zostało 10 cukrowni, co oznacza, iż w bieżącym sezonie na polskim rynku funkcjonuje 19 zakładów.

Ceny cukru zarówno na rynku krajowym, jak i światowym, utrzymują się w tendencji wzrostowej. Odnotowany przez GUS w pierwszym kwartale bieżącego roku wzrost cen cukru w sprzedaży detalicznej o 17,4%, wynikał przede wszystkim z osłabienia się złotego, co spowodowało podniesienie ceny referencyjnej wyrażonej w walucie krajowej oraz ograniczenia podaży cukru z krajowej produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • słodziak 29-05-2009, 08:48:
... ale za to jesteśmy chyba na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o największego importera cukru ... paranoja ...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH