Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska: W 2013 r. niższy eksport i import cukru

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW
  • Data: 26-03-2014, 11:54
Polska: W 2013 r. niższy eksport i import cukru
W 2013 r. Polska zanotowała niższy eksport i import cukru

W 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie dwukrotnie dynamiczniej spadł przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się, zwłaszcza wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen. W 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł blisko 513,2 tys. ton, a jego wartość 31,6 mln €Euro - informuje Fammu/Fapa.

Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 11 i 18%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o ponad 7% do 605 €/t, czyli do około 2,53 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 71% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 691 €/t (-13% r/r), czyli
po ~2,9 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 403 €/t (-15% r/r), czyli po ~1,69 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Czechy, Litwa, Grecja, Łotwa i Węgry, z krajów pozaunijnych Izrael, Rosja i Liban.

W 2013 roku import cukru do Polski spadł dynamicznie - o 21% do 198,8 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 24% do 118,1 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 594 €/t (-3% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Cukier surowy sprowadzano po średnio 564 €/t (~2,36
zł/kg), jego import stanowił połowę zakupów cukru ogółem pod względem ilości. Cukier biały importowano po średnio ~624 €/t (~2,61 zł/kg).

Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 82% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych
partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 563 €/t (-1% r/r), a z WNP po 589 Euro/t. Z krajów unijnych kupowano cukier po ~668 €/t (-16% r/r), czyli po około 2,8 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku oraz Francji i Niemiec. Dwa pierwsze z
tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t), dwa kolejne z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy. Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku import cukru był o 40% większy w relacji rocznej. W drugim półroczu sprowadzono jednak zaledwie 54 tys. ton wobec 149,3 tys. ton w analogicznym
okresie poprzedniego roku.

Mniejsza podaż sprowadzanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE (w analizowanym okresie wywóz wzrósł w tym kierunku o 12% do 365,3 tys. ton) może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek. Trzeba jednak pamiętać, że wprowadzenie pozakwotowej produkcji na rynek UE na cele spożywcze może znacząco poprawić zaopatrzenie. Taka decyzja ma zapaść także i dla obecnego sezonu 2013/14.

W 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając r/r o 3% do 314,4 tys. ton i o 14% do 192,5 mln €.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH