Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska: W okresie I-VIII wyhamował handel zagraniczny cukrem

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW
  • Data: 30-12-2015, 13:55
Polska: W okresie I-VIII wyhamował handel zagraniczny cukrem
fot. Fotolia

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 roku wywóz polskiego cukru obniżył się w relacji rocznej, jednocześnie jego przywóz uległ głębokiej redukcji. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i znacznie poprawiło się w relacji rocznej - informuje FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW.

Eksport zmniejszył się znacznie dynamiczniej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w przypadku spadku importu. Należy to łączyć z obniżką cen. Warto zauważyć, że wyniki za pierwsze półrocze wykazywały zbliżone spadki wywozu w relacji rocznej, ale załamanie importu było głębsze, a przywóz nieco przyspieszył w lipcu i sierpniu.

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 294,8 tys. ton, a jego wartość 129,1 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 9 i 19. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 10% do 438 €/t, czyli do około 1,82 zł/kg. Głównym odbiorcą p proc. polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 2/3 wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 468 €/t (-16 proc. r/r), czyli po ~1,94 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 375 €/t (+12 proc. r/r), czyli po ~1,56 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Czechy, Niemcy, Grecja, Litwa i Węgry, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 roku import cukru do Polski spadł o 41 proc. do 98 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 52 proc. do 43,3 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 442 €/t (-19 proc. r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 1,83 zł/kg.

Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 56 proc. sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 402 €/t (-24 proc. r/r), czyli po około 1,67 zł/kg, a od unijnych partnerów po 493 €/t (-14 proc. r/r, ~2,05 zł/kg).

Najwięcej cukru sprowadzono z Czech, Danii, Francji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru. 

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie wzrosło o 24 proc. do 85,8 mln € i o 23 proc. do 196,8 tys. ton. Większe saldo to przede wszystkim skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu eksportu, a także niższej dynami spadku średniej wartości wywozu niż przywozu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 773) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH