REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska: W okresie I-VIII wyhamował handel zagraniczny cukrem

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW
  • Data: 30-12-2015, 13:55
Polska: W okresie I-VIII wyhamował handel zagraniczny cukrem
fot. Fotolia

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 roku wywóz polskiego cukru obniżył się w relacji rocznej, jednocześnie jego przywóz uległ głębokiej redukcji. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i znacznie poprawiło się w relacji rocznej - informuje FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW.

REKLAMA

Eksport zmniejszył się znacznie dynamiczniej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w przypadku spadku importu. Należy to łączyć z obniżką cen. Warto zauważyć, że wyniki za pierwsze półrocze wykazywały zbliżone spadki wywozu w relacji rocznej, ale załamanie importu było głębsze, a przywóz nieco przyspieszył w lipcu i sierpniu.

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 294,8 tys. ton, a jego wartość 129,1 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 9 i 19. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 10% do 438 €/t, czyli do około 1,82 zł/kg. Głównym odbiorcą p proc. polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 2/3 wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 468 €/t (-16 proc. r/r), czyli po ~1,94 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 375 €/t (+12 proc. r/r), czyli po ~1,56 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Czechy, Niemcy, Grecja, Litwa i Węgry, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 roku import cukru do Polski spadł o 41 proc. do 98 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 52 proc. do 43,3 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 442 €/t (-19 proc. r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 1,83 zł/kg.

Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 56 proc. sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 402 €/t (-24 proc. r/r), czyli po około 1,67 zł/kg, a od unijnych partnerów po 493 €/t (-14 proc. r/r, ~2,05 zł/kg).

Najwięcej cukru sprowadzono z Czech, Danii, Francji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru. 

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie wzrosło o 24 proc. do 85,8 mln € i o 23 proc. do 196,8 tys. ton. Większe saldo to przede wszystkim skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu eksportu, a także niższej dynami spadku średniej wartości wywozu niż przywozu. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 616) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH