Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska: W styczniu wyhamowało handel zagraniczny cukrem

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW
  • Data: 04-05-2016, 10:53
Polska: W styczniu wyhamowało handel zagraniczny cukrem
fot. shutterstock

W styczniu 2016 roku polski handel zagraniczny cukrem mocno zwolnił, a silnej redukcji uległ zarówno eksport, jak i import. Spadki były bardziej widoczne wolumenowo niż wartościowo, co oznacza, że zarówno wywóz jak i przywóz podrożały - informuje FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW.

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale znacznie pogorszyło się w relacji rocznej. W styczniu 2016 roku eksport cukru z Polski wyniósł 23,9 tys. ton, a jego wartość 11,4 mln €. 

Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 44,8 i 37,4 proc. Średnia wartość eksportu wzrosła o 13,5 proc. do 477 €/t, czyli do około 2,1 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 72 proc. wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 517 €/t (+14,8 proc. r/r), czyli po ~2,27 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 373 €/t (+1,6 proc. r/r), czyli po ~1,64 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów pozaunijnych Kazachstan, Syria, Izrael i Arabia Saudyjska.

W styczniu 2016 roku import cukru do Polski spadł o 42,4 proc. do 5,3 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 39,1 proc. do 2,8 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 528 €/t (+5,7 proc. r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 2,32 zł/kg. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 87 proc. sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z krajów trzecich. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 714 €/t (bez zmian r/r), czyli po około 3,14 zł/kg, a od unijnych partnerów po 500 €/t (+3,7 proc. r/r, ~2,2 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Niemiec, Szwecji i Czech oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy.

Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru. Bardzo wysokie ceny w imporcie z krajów trzecich można mogą być wynikiem nie tylko niskiego wolumenu, ale także certyfikatów typu bio/fair trade czy wysokiej jakości towaru. W styczniu 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie spadło o 36,8 proc. do 8,6 mln € i o 45,5 proc. do 18,6 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek załamania handlu, przy czym spadki wywozu były silniejsze niż przywozu, a wartościowo odwrotnie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 334) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH