Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska: W styczniu wyhamowało handel zagraniczny cukrem

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW
  • Data: 04-05-2016, 10:53
Polska: W styczniu wyhamowało handel zagraniczny cukrem
fot. shutterstock

W styczniu 2016 roku polski handel zagraniczny cukrem mocno zwolnił, a silnej redukcji uległ zarówno eksport, jak i import. Spadki były bardziej widoczne wolumenowo niż wartościowo, co oznacza, że zarówno wywóz jak i przywóz podrożały - informuje FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW.

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale znacznie pogorszyło się w relacji rocznej. W styczniu 2016 roku eksport cukru z Polski wyniósł 23,9 tys. ton, a jego wartość 11,4 mln €. 

Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 44,8 i 37,4 proc. Średnia wartość eksportu wzrosła o 13,5 proc. do 477 €/t, czyli do około 2,1 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 72 proc. wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 517 €/t (+14,8 proc. r/r), czyli po ~2,27 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 373 €/t (+1,6 proc. r/r), czyli po ~1,64 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów pozaunijnych Kazachstan, Syria, Izrael i Arabia Saudyjska.

W styczniu 2016 roku import cukru do Polski spadł o 42,4 proc. do 5,3 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 39,1 proc. do 2,8 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 528 €/t (+5,7 proc. r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 2,32 zł/kg. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 87 proc. sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z krajów trzecich. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 714 €/t (bez zmian r/r), czyli po około 3,14 zł/kg, a od unijnych partnerów po 500 €/t (+3,7 proc. r/r, ~2,2 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Niemiec, Szwecji i Czech oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy.

Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru. Bardzo wysokie ceny w imporcie z krajów trzecich można mogą być wynikiem nie tylko niskiego wolumenu, ale także certyfikatów typu bio/fair trade czy wysokiej jakości towaru. W styczniu 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie spadło o 36,8 proc. do 8,6 mln € i o 45,5 proc. do 18,6 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek załamania handlu, przy czym spadki wywozu były silniejsze niż przywozu, a wartościowo odwrotnie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH